Uprkos umoru nakon finala US opena, najbolji srpski teniser uspeo je da savlada u najvažnijem meču kada je u pitanju igranje za reprezentaciju Tomaša Berdiha 3:1 (4:6, 6:3, 6:2, 6:4) u četvrtom meču polufinala Dejvis kupa. Ovim trijumfom Srbija je protiv Češke izjednačila u pobedama na 2:2, a Đoković je pripremio teren Janku Tipsareviću koji se u petom, odlučujućem susretu sastao sa Radekom Štepanekom.

Svestan ogromnog značaja duela sa Berdihom, bez prava na grešku, Đoković je započeo meč u grču. Udarci su mu bili mekani i kratki, tako da je češki reprezentativac nametnuo svoj stil igre. Bilo je samo pitanje vremena kada će gostujući teniser napraviti brejk, što se i dogodilo u šestom gemu. Berdih je osvojio prvi set i pun samopouzdanja ušao je u drugi deo meča. Čini se da se upravo u tom delu duela i dogodio odlučujući momenat. Pri jednom padu Đoković je povredio koleno, zbog čega je meč prekinut na nekih deset minuta. Zavladao je tajac u Areni, grč na Novakovom licu zabrinuo je sve u najvećoj hali u Srbiji. Srećom, povreda nije bila ozbiljnije prirode. Đoković se vratio u meč na impresivan način. Znatno se bolje kretao, kontrolisao je svaki udarac, bio je znatno agresivniji tako da je munjevito poravnao rezultat u setovima. Kako je meč odmicao, Đokovićev ritern bio je sve dublji, od čega Berdih nije znao da se odbrani. Usled forhenda sa dubokim spinom, Tomaš je bio prinuđen da odgovori na isti način, tako da je imao pregršt neiznuđenih grešaka. Brejk lopte Đokovića nizale su se kao na traci. U vazduhu se osećalo da će Srbin povesti sa 2:1 u setovima, što se i dogodilo pošto je Novak čak tri puta oduzeo servis rivalu. Jasno je bilo da će se vodeći instinktom i uz pomoć skoro pune Arena, Đoković opredeliti na što dublje udarce sa osnovne linije. Primetio je da Berdihu ponestaje svežine i da se teško kreće. Tomašu nisu odgovarali dugi poeni, a Novak se upravo u takvim okolnostima osećao kao riba u vodi. Maestralnim udarcima u odlučujućim momentima oduzeo je servis češkom adutu, a zatim je u svom stilu matirao pomalo prepotentnog Berdiha, dokazavši mu da trijumf Janka Tipsarevića nad sedmim igračem sveta u petak nije bio plod slučajnosti.

Izgleda da mi treba ritual

– Očigledno je da su mi potrebni neki rituali kao na primer da padnem ili da polomim reket, jer laički gledano, takve situacije mi pomažu da se bolje koncentrišem. Presrećan sam zbog pobede. Meč je bio veoma zahtevan, ali je najvažnije da smo u trci za poslednji duel sa Francuzima – naveo je Đoković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari