Srpski teniser Novak Đoković mogao bi u nedelju (9.30) da ispiše nove stranice istorije na prvom grend slemu u sezoni. Ukoliko u finalu savlada Endija Mareja, osvojiće ukupno četvrtu titulu u Melburnu, a taj naslov prvaka biće mu treći uzastopni na Australijan openu, što nije uspeo nijedan teniser od 1968. godine, odnosno početka Open ere.

Đoković i Marej su igrali u Melburnu i protekle dve sezone, a najbolji svetski teniser je slavio u oba navrata. Pre dve godine Novak je pobedio u finalu sa ubedljivih 3:0 (6:4, 6:2, 6:3), dok je mnogo više problema imao u prošlom izdanju Australijan opena kada je u polufinalu bio bolji sa 3:2 (6:3, 3:6, 6:7, 6:1, 7:5). Đoković je bio izuzetno raspoložen na putu do finala, jer je ekspresno savladao Davida Ferera u samo tri seta. Njegova forma je u uzlaznoj putanji i udarci su mu sve precizniji, zbog čega se čini da bi, sa ili bez problema, morao da zabeleži pobedu i u nedeljnom susretu.

Marej je do mesta u finalu stigao posle uzbudljivog meča protiv Rodžera Federera, koji je završen tek posle pet setova – 3:2 (6:4, 6:7, 6:3, 6:7, 6:2). Britanac je u četvrtom delu igre servirao za pobedu, iskusni Federer je uspeo da se izbori za taj-brejk i meč odvede u još jedan set, ali nije mogao da se spasi prvog poraza na grend slemu od Mareja. Osvajač zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Londonu slavio je protiv Đokovića u završnom meču na US openu, poslednjem grend slemu u sezoni.

– Ovo je teren na kojem Novak igra najbolje, ovde je ostvario velike pobede, a i dobio me je u nekoliko poslednjih mečeva u nizu. Ipak, iskreno se nadam da ću biti u prilici da se dovoljno oporavim do finala i odigram još jedan neverovatan meč sa njim. Biće teško da zabeležim pobedu, jer se Novak neverovatno kreće i može da igra brojne duge poene, ali ja se radujem tom duelu i neću se predati bez borbe – jasan je Marej.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari