Srpski teniser Novak Đoković dobio je u Montrealu specijalnu nagradu koju je zaslužio plasmanom na prvu poziciju ATP liste. Đoković je samim plasmanom u finale Vimbldona postao 25. igrač koji se našao na vrhu liste, a taj trijumf „zasladio“ je pobedom u finalu nad Rafaelom Nadalom.


– Osvajanje Vimbldona je bio neverovatan osećaj, nešto o čemu sam sanjao čitavog života. Postao sam i prvi teniser sveta, sve to u nekoliko dana. Posebno dobar osećaj je što sam to mogao da podelim sa svojim najbližima. Doček u Beogradu je bio neverovatan, hiljade ljudi sa srpskim obeležjima došl su da sa mnom podele moj uspeh. Mislim da ima još mnogo toga što mogu da uradim. Imam 24 godine i želim da nastavim sa pobedama i osvojim još grend slemova. Posebna mi je čast što mi je trofej uručen baš u Montrealu gde sam 2007. osvojio svoj najveći turnir u to vreme – istakao je Đoković, kome je trofej uručio predsednik Asocijacije teniskih profesionalaca (ATP) Adam Helfant.

– Broj talentovanih igrača koje imamo u muškom tenisu je na najvećem nivou od kada takmičenja postoje, što Novakove uspehe čini još izvanrednijim. On u potpunosti zaslužuje mesto broj jedan na svetskoj listi i smatram privilegijom to što mogu sa ovog mesta da pozdravim njegova neverovatna ostvarenja u ovoj godini – rekao je Helfant.

Nastup na „Rodžers kupu“ u Montrealu je Đokovićev debitantski u ulozi najboljeg igrača planete. On je noćas igrao u drugom kolu protiv Rusa Nikolaja Davidenka, a pobednika ovog duela u narednoj rundi čeka bolji iz takođe noćas odigranog meča između Argentinca Huana Martina del Potra i Hrvata Marina Čilića.

Dvojica preostalih srpskih tenisera koji ove nedelje igraju u pojedinačnoj konkurenciji u Montrealu Janko Tipsarević i Viktor Troicki bili su uspešni u prvom kolu. Tipsarević je sa 2:0 (7:5, 6:1) bio bolji od Kolumbijca Alehandra Falje, dok je Troicki tek posle preokreta savladao Amerikanca Majkla Janija sa 2:1 (2:6, 6:3, 6:1). Protivnik Tipsarevića u drugom kolu biće bolji iz duela Fernanda Verdaska iz Španije i Nemca Tobijasa Kamkea, dok će se Troicki sastati sa pobednikom duela između Kipranina Markosa Bagdatisa i Amerikanca Džona Iznera. Prvo veliko iznenađenje na turniru načinio je Južnoafrikanac Kevin Anderson koji je savladao četvrtog nosioca Endija Mareja iz Škotske sa ubedljivih 2:0 (6:3, 6:1).

Jelena ispala, Ana uspešna na startu Toronta

Jelena Janković završila je takmičenje na turniru u Torontu već u prvom kolu pošto je od nje bila bolja Julija Gerges sa 2:0 (6:1, 6:3). Meč je trajao samo 71 minut, a srpska teniserka nijednog trenutka nije ozbiljnije ugrozila pobedu Nemice. Ana Ivanović je u prvom kolu pobedila Kineskinju Šuai Žang sa 2:0 (6:1, 6:1), dok je Bojana Jovanovski prošle noći igrala protiv Australijanke Jelene Dokić.

Novak protiv tradicije

Novak Đoković će u Montrealu pokušati da osvoji svoj peti Masters u jednoj sezoni što niko nikada nije ostvario. On je ove godine već slavio u Indijan Velsu, Majamiju, Madridu i Rimu posle pobeda nad Rafaelom Nadalom u finalu. Novak će se boriti protiv još jedne tradicije s obzirom na to da nijedan igrač nije uspeo da osvoji prvi turnir na kojem je nastupio nakon što je postao najbolji na svetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari