Večiti derbi za kraj. O pobedniku 129. izdanja Otvorenog prvenstva Engleske odlučivaće, kako i dolikuje, prvi i drugi reket sveta, trostruki osvajač Vimbldona i branilac titule Novak Đoković i vlasnik sedam trofeja sa najvećeg teniskog turnira na svetu i za mnoge najbolji teniser sveta svih vremna Rodžer Federer, što će ujedno biti jubilarni 40. međusobni duel Srbina i Švajcarca.


Obojica su na impresivan način prošla u finale. Naš takmičar pobedom u tri seta nad Francuzom Rišarom Gaskeom (7:6, 6:4, 6:4), a njegov veliki i stari rival takođe trijumfom u tri čina protiv britanske uzdanice Endija Mareja (7:5, 7:5, 6:4), što uz dominatnu igru obojice asova garantuje vrhunski spektakl na londonskoj travi, poslednjeg dana ove nedelje. Baš kao što je bila većina njihovih duela, od kojih je 20 pripalo starijem Federeru, a 19 mlađem Đokoviću. Putevi su im se, i to više puta, ukrštali skoro na svim većim turnirima, pa i na grend slemovima, s tim što je majstor svog zanata iz Bazela dugo bio enigma za Beograđanina, da bi Noletovo profesionalno i privatno sazrevanje, odnosno Rodžerova prirodna silazna putanja u jednom trenutku okrenuli stvari u Đokovićevu korist. Primera radi, Federer je poslednji od svojih 17 pehara u čak 25 grendslemovskih finala osvojio pre tri leta, upravo na Vimldonu, gde je pobednički ček dobijao još 2003, 2004, 2005, 2006, 2007. i 2009. godine. U međuvremenu je Đoković uzeo tri od svojih osam titula u 16 finala turnira tzv. velike četvorke, što ga je samo učvrstilo na liderskoj poziciji u svetu muškog singla, koju je pre njega upravo Federer dugo i suvereno držao

Od početka 2015. gledali smo tri teniska klasika u njhovom izvođenju. Novak je slavio u finalu Rima – 2:0 (6:4, 6:3) i Indijan Velsa – 2:1 (6:3, 6:7, 6:2), dok je Rodžeru pripao meč odluke u Dubaiju – 2:0 (6:3, 7:5). Zanimljivo, na Vimbldonu su ih žreb i rezultati spojili svega dva puta. Pre tri godine, kada je Švajcarac bio bolji u polufinalu – 2:1 (6:3, 3:6, 6:4, 6:3) i 2014, kada je Đoković u maratonskom finalu, sa dva taj-brejka, uzeo “skalp” jednom od mladalačkih uzora 3:2 ( 6:7, 6:4, 7:6, 5:7, 6:4).

– Rodžer i ja smo igrali mnogo puta. On mi je jedan od najvećih rivala. Federe je jedan od ljudi koji me je zapravo učinio boljim teniserom, takođe. Tokom mečeva sa njim sam prolazio kroz različite emocije i to mi je omogućilo da shvatim šta mi je potrebno da bih postao bolji igrač, da bih ga pobedio i osvojio grend slem titule. Dobar je i konstantan, nema dovoljno reči da bih ga opisao. On je najbolji u istoriji, voli ovde da igra, a u Londonu igra i svoj najbolji tenis. Na Vimbldonu je osvojio sedam titula i uvek igrao najbolje kada je najvažnije. Zbog toga je veliki šampion – nije Đoković propustio novu priliku da ishvali uvaženog protivnika, koji nije uvek imao lepe reči za tenis, temperament i dostignuća srpskog kolege, radi čega se često spekulisalo o njihovim, najblaže rečeno, zategnutim odnosima.

Nole kaže da je spreman i za još jednu bitku sa, nenaklonjenom mu, publikom.

– Pripremiću se za sve što može da me čeka na terenu u finalu najvećeg teniskog turnira. Neće mi biti prvi put da igram protiv favorite publike. U tom smilslu ću se potruditi da iskoristim iskustvo koje imam, da psihički budem pripravan za izazove koji mi sleduju – objasnio je osvajač poslednjeg Vimbldona, uz tvrdnju da ne bi trebalo praviti famu oko njegovog problema s ukočenim levim ramenom, koje ga je mučilo u polufinalu.


 

Vilijamsova i Muguruza za titulu

Dan ranije, u subotu od 15 sati, za šampionsku titulu u ženskoj konkurenciji boriće se najbolja teniserka današnjice Amerikanka Serena Vilijams i senzacionalna španska finalistkinja Gabine Muguruza.

Dejvis Kup definitivno bez Nolvaka

Đokovićev plasman u finale odagnao je dilemu oko njegovog nastupa za Dejvis kup reprezentaciju Srbije na četvrtfinalnom gostovanju Argentini sledeće nedelje, jer naš najbolji teniser nema vremena za dug put i brzu adaptaciju na promenu vremenske zone i podlogu. – Nažalost neću ići u Argentinu. Hvala selektoru i kolegama iz reprezentacije na njihovoj podršci i razumevanju. Mislim da i sa ovim timom imamo dobre šanse da prođemo, pa onda da dočekamo Belgiju – potvrdio je Đoković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari