Novak Đoković započeo je juče 102. nedelju na teniskom tronu na koji se vratio istim putem kao i u prvom navratu pre tri godine, osvajanjem najznačajnijeg grend slema Vimbldona.

Koliko je sam trofej značio našem asu moglo se videti nakon poslednjeg odigranog poena i eksplozije emocija, a suze nije mogao da suzdrži ni tokom pobedničkog govora, a kako je poraženi Rodžer Federer sijao osmehom ko nije gledao meč mogao se zapitati ko je slavio. Ipak, iz Novakovih reči i posvete titule budućoj supruzi sa kojom će se sutra venčati, te nerođenom detetu, porodici i preminulom prvom treneru Jeleni Genčić, bilo je jasno šta za njega predstavlja Vimbldon.

Da je Novak trenutno najcenjeniji, a možda i najbolji, sportista iz naše zemlje pokazala je publika na centralnom terenu, jer je uprkos zdušnom navijanju za Federera na kraju pozdravila novog šampiona. U veličanju Đokovića dan posle nadmetali su se domaći i svetski mediji, uz konstataciju da je on jedan od najboljih tenisera današnjice, ali i da se pridružio Švajcarcu među legendama. Iako nije bilo nijedne loše reči o Novaku, njegov uspeh možda najbolje opisuje penzionisani Endi Rodik. Amerikanac ga je dok su igrali često osporavao, kritikovao zbog ponašanja na terenu i oko njega, te optuživao da simulira povrede, ali je posle finala Londona spustio kapu pred novim šampionom.

– Uživao sam u svakom poenu. Dvojica legendi. Vidim i neke kritike, ali nemojte da čujem komentare kako neko govori loše o Đokoviću. Zaslužena titula i paklena bitka. Nestvarno dobro je Đoković menjao pravac sa osnovne linije – istakao je Rodik.

On je podsetio da se Novak sedmom grend slem titulom izjednačio po tom parametru sa Džonom Mekinroom, da je došao na korak od Freda Perija, Ivana Lendla i Džimija Konorsa, ali i da je još uvek mlad te da će ih sigurno prestići. Đoković je postao i jedan od retkih koji se vraćao na prvo mesto. Ako je suditi na osnovu ATP liste i bodova koje on i Rafael Nadal brane do kraja godine, s obzirom da mu je jedino Španac trenutno jedini konkurent, izgledno je da će Đoković i kraj 2014. dočekati kao prvi igrač sveta. Naime, do kraja godine Novak brani 4.900, a Nadal 6.020 bodova, što je uz trenutnu razliku od 460 bodova kapitalna prednost. Razlika će se sigurno uvećavati u narednih nekoliko turnira, jer Španac brani titule na Rodžers kupu, u Sinsinatiju i na US openu, dok je Novak u 2013. samo na četvrtom grend slemu stigao do finala, a na ostalim turnirima je ispadao znatno ranije. U poslednjih nekoliko turnira situacija se okreće pa Đoković brani Peking, Šangaj, Pariz i završni turnir u Londonu, ali je i Nadal daleko stizao na tim turnirima.

Kada je u pitanju poredak ostalih igrača, vrh ATP liste je doživeo velike pretumbacije. Tako je Federer finalom Vimbldona pretekao sunarodnika Stanislasa Vavrinku na trećem mestu, Milošu Raoniću su dobre igre donele šesto, a Grigoru Dimitrovu devetu poziciju. S druge strane, prošlogodišnji šampion Endi Marej je rano ispao pa je pao na desetu poziciju. Čast Srbije u najboljih sto uz Novaka brani i Dušan Lajović, kojem je treće kolo u Londonu donelo skok do najboljeg ranga u karijeri i 73. mesta ATP liste. On priliku za sakupljanje novih bodova ima u švedskom Baštadu, gde će se nakon pobede na startu nad Špancem Albertom Montanjesom od 2:1 (6:3, 1:6, 7:6), sutra u drugom kolu sastati sa Jiržijem Janovičem iz Poljske.

Kod dama, šampionka Vimbldona Čehinja Petra Kvitova je došla do četvrtog mesta, dok je finalistkinja Eženi Bušar iz Kanade nastavila vrtoglavi uspon i sada je sedma na svetu. Serena Vilijams je uprkos ranoj eliminaciji i dalje suvereno prva, dok je Jelena Janković zbog poraza u prvom kolu pala za jedno mesto i sada je deveta na WTA listi. Ana Ivaković je ostala 11. igračica sveta, dok je Bojana Jovanovski skokom za četiri pozicije došla do 41. mesta.

Potera za Borgom

Sa trenutnom 102. nedeljom na čelu ATP liste Novak Đoković je za jednu sedmicu pretekao Andrea Agasija i došao na osmo mesto večne liste po tom parametru. Prvi sledeći kojeg će izgledno preteći je Bjern Borg, koji na svom kontu ima 109 nedelja na tronu. Interesantno je videti da li će sustići i Rafaela Nadala (141) koji je uz neprikosnovenog Rodžera Federera (302) i Lejtona Hjuita (80) jedini od aktivnih tenisera koji su bili prvi igrači sveta.

Zimonjić garant uspeha

Nenad Zimonjić osvojio je na Vimbldonu svoju petu grend slem titulu u miks dublu, prvu u Londonu nakon po dve u Melburnu i Parizu. Da je vrhunski dubl teniser, bez obzira s kim da igra, Zimonjić je potvrdio i sa Samantom Stosur na njihovom prvom zajedničkom turniru, čime je Australijanka postala četvrta različita igračica sa kojom je podigao pehar na najvećim turnirima. Uz to, on je u tri navrata osvajao grend slem pehare u muškom dublu, dva na Vimbldonu i jedan na Rolan Garosu, sve sa sadašnjim partnerom Danijelom Nestorom sa kojim čini drugi dubl sveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari