Ima li ko bolji, ima li ko jači u svetskom tenisu – u ovom trenutku od Novaka Đokovića sigurno ne! Trijumfom u finalu Monte Karla nad Tomašom Berdihom – 2:1 (7:5, 4:6, 6:3), srpski as je postao prvi igrač u istoriji tenisa koji je na startu sezone osvojio tri Mastersa (Indijan Vels, Majami). Popularni Nole je pobedom u mestu u kome živi došao do 17. uzastopnog trijumfa, 23. Masters, ukupno 52. titule, podebljavši skor u međusobnim susretima sa Berdihom (19-2), a samim tim i razliku na svetskoj ATP listi. Đoković je tako ostvario uspeh identičan onom iz 2013. kada je takođe osvojio Masters u Monte Karlu.


Novak je nedovoljno sigurno i poprilično mlako započeo meč na svoj servis. Berdih je osetio ukazanu šansu i dubokim riternima, agresivnom igrom, pokušao je da destabilizuje Novaka u čemu je i uspeo. Čeh je već na samom startu napravio brejk, a zatim je poprilično sigurnom igrom poveo sa 3:1 u prvom setu. Sve vreme kiša je rominjala, neprimetno natapajući šljaku u Monte Karlu, čineći je još sporijom, ali i neravnijom, što je u dužim razmenama udaraca bilo veoma evidentno. Uprkos nepovoljnim okolnostima, nošen iskustvom, Đoković je zadržao neophodan nivo igre za finale trećeg mastersa u sezoni, svestan da će Berdih kad-tad popustiti. Već u šestom gemu Novak je pročitao gotovo sve servise rivala, slao je duboke riterne, terajući protivnika da puno trči sa kraja na kraj terena prilikom razmene udaraca. Veoma brzo Srbin je vezao četiri gema, ali je na servisu za prvi set nekarakteristično puno grešio sa osnovne linije, naročito na bekhend paraleli. Propuštena prilika nije značila i kraj nadanja, s obzirom da je Novak ponovo napravio brejk, a zatim i osvojio uvodni set. Na 2:2 u drugom delu Đoković se suočio sa tri brejk lopte rivala, ali je ponovo pokazao mentalnu superiornost. Na dobre servise nadovezao je i igru sa osnovne linije. Odlično je prelazio iz defanzive u ofanzivu, terao rivala na dodatni udarac, naročito iz bekhenda, zbog čega je peti gem rešio u svoju korist. Usledila je pauza od 75 minuta zbog kiše posle koje je Berdih prikazao znatno bolji tenis. Za razliku od Đokovića, koji je u šestom gemu imao priliku za brejk, iskoristio je šansu oduzevši servis našem igraču za vođstvo (4:3), a zatim je rutinskom igrom rešio set u svoju korist, uz realizaciju na drugi servis od 60 odsto.

Furiozno je Đoković započeo odlučujući deo meča. Za desetak minuta poveo je sa 4:0, iskoristivši brojne neiznuđene greške rivala. Berdih je uporno forsirao Novakov bekhend, bez rezultata, delujući veoma nesigurno. Lopticu je udarao dosta ravno, bez dovoljno spina. Uprkos tome borba se rasplamsala, viđeno je puno lepih poena nakon kojih je Đoković došao do konačnih 6:3.

Đoković: Moj tim se mnogo žrtvuje

Najbolji teniser na svetu pohvalio je svoje trenere Marjana Vajdu i Borisa Bekera nakon istorijske pobede u Mante Karlu. – Moram da se zahvalim svom timu. Oni su uz mene svaki dan i mnogo se žrtvuju za moje uspehe. Takođe hvala navijačima i sve pohvale za Berdiha koji je zaslužio ovaj trofej isto koliko i ja – rekao je Đoković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari