Srpska teniserka Ana Ivanović uspela je da se plasira u treće kolo Vimbldona pošto je bila bolja od Ukrajinke Katarine Bondarenko sa 2:0 (6:3, 7:6). Ana se na taj način pridružila Novaku Đokoviću, Janku Tipsareviću i Viktoru Troickom u trećoj rundi, a njena protivnica u sutrašnjem meču biće Nemica Julija Gerges koja je sa 2:0 (7:6, 6:2) savladala Beloruskinju Anastasiju Jakimovu.


Ivanovićeva je u dva dana morala da igra dva meča, pošto joj je duel prvog kola pomeren zbog kiše, ali je to nije sprečilo da maksimalnim rezultatom izbori mesto u šesnaestini finala. Do prve pobede u trećem međusobnom susretu, Ivanovićeva je došla zahvaljujući solidnom servisu i sasvim korektnom forhendu sa osnovne linije. Prvi brejk u meču bio je delo Ukrajinke u petom gemu, ali je to samo naljutilo Anu koja je vezala četiri gema i povela sa 1:0. Međutim, start nastavka nije slutio skori kraj. Bondarenko je povela sa 3:0 i činilo se da će duel ući u treći set. Ana je vratila neizvesnost sa dva osvojena gema, ali je ponovo dozvolila brejk protivnici, koja je povela sa 5:2. Ivanovićeva je osvojila tri uzastopna gema uz jednu odbranjenu set loptu, pa se ubrzo ušlo u taj-brejk. Odlučujući deo drugog seta Bondarenko je počela duplom servis greškom, od čega se nije oporavila do kraja meča. Ana je povela sa 4:0 i 6:1, da bi sa 7:3 u taj-brejku stavila tačku na ovaj duel.

Novak Đoković će se u trećem kolu Vimbldona sastati sa Radekom Štepanekom iz Češke, koji je duel prethodne runde protiv Benjamina Bekera iz Nemačke morao da igra tokom dva dana. Zbog kiše i mraka susret je prekinut u sredu prvi vođstvu Štepaneka od 1:0 u setovima i prednosti Bekera od 6:5 u drugom setu. Ipak, iskusni Čeh je po povratku na teren zadržao svoj servis i u taj-brejku bio smireniji, što mu je omogućilo da rutinski privede meč kraju nakon tri seta.

– Štepenek koristi raznovrsne udarce, odgovara mu trava jer izlazi na volej. Nema snažan servis, ali mnogo je iskusan jer igra mnogo godina na ovim nivou. Ipak, znam šta treba da radim. Slobodan dan sam iskoristio da se koncentrišem na oporavak i spreman sam za novu pobedu – istakao je Novak koji je protiv Rajana Herisona u drugoj rundi igrao pod zatvorenim krovom.

– Osvetljenje je bilo mnogo dobro, ali kada je zatvoreno morate da se prilagodite kretnji jer zbog vlažnosti trava postaje klizavija, naročito u zadnjem delu terena. Tu mora biti prilagođavanja u kretnji, morate biti malo oprezniji. Osim toga loptice putuju malo sporije jer su čupavije i veće – zaključio je Đoković, koji će u osmini finala, ukoliko savlada Štepaneka, igrati protiv pobednika duela između zemljaka Viktora Trickog i Huana Monaka iz Argentine.

U ovaj duel Troicki ulazi iz dva „maratona“, protiv Granoljersa na otvaranju i Kližana u drugom kolu. Oba susreta Troicki je dobio sa 3:2, što jasno kazuje da mu forma nije na visokom nivou. Mogao je Viktor i Španca i Slovaka ranije da pošalje kući, ali nije uspevao da opusti ruku kada je to bilo potrebno pa je kroz dramu ipak stigao do trećeg kola. Viktor je slavio dva puta u prethodna tri međusobna meča, ali trenutna pozicija na ATP listi i relativno lagani put Monaka do ove runde ne daju mu ulogu favorita. Janko Tipsarević će se peti put u karijeri sastati sa Mihailom Južnjim iz Rusije, čiji je zenit odavno prošao, ali može biti ozbiljan rival ukoliko se u meč protiv njega ne uđe koncentrisano od samog starta. Janko je u prve dve runde, protiv Nalbandijana i Svitinga dokazao da dobri rezultati poslednjih meseci nisu slučajnost pa bi trebalo očekivati njegovu pobedu i duel sa boljim iz meča između Uzbekistanca Denisa Istomina i Alehandra Falje iz Kolumbije.

Jelena Janković bez trenera

Srpska teniserka Jelena Janković završila je nastup na Vimbldonu već u prvom kolu, što je značajno uticalo da raskine saradnju sa hrvatskim trenerom Željkom Krajanom. Saradnja je prekinuta zbog velikih neslaganja, a Krajan je istakao da Jankovićeva nije primenjivala taktiku koju joj je on postavljao. On je, pre Jelene, radio dve godine sa Dominikom Cibulkovom iz Slovačke, a trenirao je još i nekadašnju najbolju igračicu sveta Ruskinju Dinaru Safinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari