Srpska kolonija u singlu na Australijan openu spala je na tri „slova“ nakon eliminacije Bojane Jovanovski i Dušana Lajovića. Jelena Janković se posle pobede nad Ajumi Moritom pridružila u trećem kolu Novaku Đokoviću i Ani Ivanović, koji će svoje mečeve odigrati danas u večernjem terminu po lokalnom, odnosno prepodnevnom po centralnoevropskom vremenu.


Jankovićeva je pitanje pobednika u meču sa Moritom rešila za 58 minuta, pritom prepustivši joj samo dva gema – 2:0 (6:2, 6:0). Niko nije mogao da očekuje njen tako furiozan nastup, jer je duel počeo lakim brejkom Japanke, ali je Jelena tada „ubacila“ u veću brzinu i bez problema došla do konačnog trijumfa. Sa deset uzastopno osvojenih gemova izborila se za treći duel u Melburnu protiv Japanke, pošto će nakon Doi i Morite za protivnicu imati Kurumi Naru. Nažalost, znatno manje uspeha i sreće imali su Bojana Jovanovski i Dušan Lajović. I dok je srpski teniser bio autsajder protiv Japanca Keija Nišikorija, Bojana je propustila priliku da savlada malo poznatu Ivonu Mojsburger i zakaže duel sa drugim favoritom i braniocem titule Viktorijom Azarenkom.

Lajović je tek u trećem setu pokazao svoje kvalitete, ali ni to nije bilo dovoljno da produži duel – 3:0 (6:1, 6:1, 7:6). Nišikori je igrao strpljivo i koristio svaku grešku rivala, kojih je bilo zaista puno u uvodna dva dela igre. Uspeo je Dušan čak u trećem setu da povede sa 5:3 posle brejka, ali je Japanac ekspresno uzvratio i bez izgubljenog poena vratio stvari na početak. U taj-brejku Lajović je uspeo da osvoji samo tri poena. Jovanovski je, pak, odlično počela meč protiv tridesetogodišnje Austrijanke, ali je drastično pokvarila igru i bez pravog otpora završila takmičenje – 2:1 (3:6, 6:3, 6:2). U meču u kojem je viđeno čak 14 brejkova, bolje se snašla Mojsburgerova i zasluženo ostvarila pobedu. Bojana je u dva navrata imala šansu da brejkom „prelomi“ treći set i verovatno čitav meč u svoju korist, ali u tome nije uspela, što je iskusna Austrijanka znala da kazni.

Ana Ivanović i Novak Đoković će danas igrati na centralnoj Rod Lejver areni, a ono što je najvažnije na teren će izaći u večernjim časovima po lokalnom vremenu. Ivanovićeva neće imati lak zadatak protiv domaće predstavnice Samante Stosur, od koje je poražena četiri puta u sedam međusobnih duela. Ana je za tri pozicije bolja „kosturašica“, a sigurno će joj dodatni motiv biti i činjenica da bi u narednoj rundi mogla da igra protiv prvog favorita Serene Vilijams.

Sa druge strane, Đoković ne bi trebalo da ima problema sa Denisom Istominom iz Uzbekistana. Međutim, pobede Istomina nad Bagdatisom i Tursunovim potvrđuju da on ima kvalitet kojim može da pripreti drugom reketu sveta. Istomin je u prethodna tri duela uzeo samo jedan set protiv Novaka i to prošle godine na Mastersu u Montrealu. U Melburnu su igrali i 2010. kada je Đoković rivalu prepustio samo četiri gema.

Prekidi zbog vrućine i kiše

Temperatura u Melburnu je treći dan uzastopno u najtoplijem delu dana dostigla 44 stepena Celzijusa, zbog čega su organizatori morali da primene „pravilo velikih vrućina“ i prekinu mečeve. Nakon četiri sata pauze mečevi su nastavljeni, ali je potom usledilo kišno nevreme, pa je došlo do novog jednočasovnog prekida, osim na dva glavna terena koji su pokriveni.

Ispao Del Potro

Argentinac Huan Martin del Potro, koji je bio postavljen za petog nosioca, eliminisan je u drugom kolu od Roberta Bautiste Aguta – 3:2 (4:6, 6:3, 5:7, 6:4, 7:5). Žil Simon je posle tri sata i 57 minuta savladao Marina Čilića sa 3:2, Rafael Nadal je maksimalnim rezultatom bio bolji od domaćeg igrača Kokinakisa, dok je Rodžer Federer takođe sa 3:0 savladao Slovenca Kavčića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari