Beograd – Bio je Novak Đoković na pragu eliminacije sa Vimbldona već u osmini finala s obzirom da je Južnoafrikanac Kevin Anderson imao velikih 2:0 u setovima, ali je onda prvi reket sveta pronašao svoju igru i izborio peti set (6:7, 6:7, 6:1, 6:4). Međutim, onda je na terenu broj jedan pao mrak, a kako organizatori nisu odlučili da ih presele pod reflektore centralnog stadiona, što je rađeno prethodnih dana, dvojica igrača će pitanje prolaska u četvrtfinale rešiti danas (14.00).


Zato se nakon svega stekao utisak da je Đoković možda i oštećen, iako je nekih sat vremena ranije bio na ivici ponora, jer je on bio taj koji je neposredno pred prolongiranje meča za danas bio u naletu. Južnoafrikanac je bolje i odlučnije igrao, koristio je obilato svoj razoran servis, ali i stekao se utisak sve vreme igrao na “sve ili ništa”, a lopte su “ulazile” u prva dva seta. Novak nije uspevao da oduzme servis rivalu u prvom setu, dok su u drugom razmenili po brejk. Iako je Đoković imao prednost u tajbrejkovima, Anderson je preokretao i rešavao te deonice na razliku.

Tek je treći period doneo ono što je od prvog igrača sveta očekivano. Odmah je Novak napravio brejk, a kako nije smanjivao tempo otišlo se u četvrtu deonicu posle manje od pola sata igre. Pokušao je u tim momentima Kevin da vrati servis-volej igru, ali ga udarci nisu slušali. Tako je Đoković došao do brejka u trećem gemu i potom ga održao do kraja, ali je mrak ipak bio brži i odložio rasplet za danas.

Ništa manju dramu nije prošao ni Viktor Troicki, ali u izmenjenim ulogama. Naš teniser je poveo sa 2:0 u setovima a onda prepustio pobedu Kanađaninu Vaseku Pospišilu konačnim rezultatom 3:2 (4:6, 6:7, 6:4, 6:3, 6:3). Igrao je Troicki kako je samo poželeti mogao u prva dva seta, prvi rešio brejkom, a drugi na razliku u tajbrejku. Drame nije bilo ni do sredine treće deonice, do rezultata 4:4 i 30:0 za Viktora, a onda kao da je neko “isključio” srpskog tenisera. Pospišil je napravio brejkove u samom finišu trećeg seta i na početku četvrtog, što mu je bilo dovoljno za odlučujuću deonicu. Međutim, Viktoru je servis drastično posustao što je uporni Kanađanin iskoristio u osmom gemu, poveo sa 5:3 a onda i odservirao za četvrtfinale, nanevši ujedno Troickom jedan od poraza koji će sigurno dugo pamtiti.

– Krivim malo i sebe, ali odajem njemu priznanje jer je odigrao sjajno kada je trebalo da odigra. Možda je trebalo da budem malo ofanzivniji, ali tako je ispalo, on je pogađao kada je bilo važno. Ishod boli, ali to je sport, nije prvi i verovatno ni poslednji put – osvrnuo se Troicki.

Bez četvrtfinala Vimbldona ostala je i Jelena Janković, s tim da je njen poraz od Agnješke Radvanske sa 2:0 (7:5, 6:4) bio mnogo manje neizvestan. Prvi set je doneo dosta oscilacija, netipičnih za brzu podlogu, ali mogućih u ženskom tenisu. Viđeno je čak pet brejkova, s tim da je Poljakinja napravila onaj poslednji koji je bio dovoljan za 1:0 u setovima. I početak druge deonice protekao je u “odmeravanju snaga” a onda je Radvanska malo podigla ritam i uz brejk i svoj dobar servis potom povela sa 4:2. I opet su usledile oscilacije, Jelena je uzvratila na isti način za 4:4, a onda još jednom stala i ispratila rivalku u četvrtfinale.

Zimonjić na terenu

Nenad Zimonjić i Poljak Marcin Matkovski igraće danas (poslednji meč na terenu broj tri) četvrtfinale muškog dubla protiv Holanđanina Žan-Žilijen Rojera i Rumuna Horija Tekaua. Rivali su favoriti kao četvrti nosioci, ali i Zimonjićeva kombinacija, kao sedmi kosturaši, ima čemu da se nada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari