Nema sumnje da je mnogim teniserima koji će nastupati na Olimpijskim igrama u Londonu pao kamen sa srca kada je u svim svetskim medijima objavljeno da osvajač zlatne medalje u Pekingu pre četiri godine, Španac Rafael Nadal, neće braniti najsjajnije odličje na olimpijskom turniru u Londonu.

Jedan od najvećih aduta Španije za osvajanje zlata na OI nije uspeo u potpunosti da sanira povredu kolena pa je samo kratko izjavio da je ovo za njega najtužniji dan u životu. Odmah su krenule spekulacije o tome kome više odgovara odustajanje trećeg tenisera sveta sa Olimpijskih igara, Rodžeru Federeru, Novaku Đokoviću ili Endiju Mareju.

Činjenica da je Federer nakon povratka na tron u 31. godini života i osvajanja trofeja na Vimbldonu pun samopouzdanja predstavlja najveću opasnost za najboljeg srpskog tenisera Novaka Đokovića, kojem novonastala situacija i otkaz Nadala mnogo olakšava situaciju prvenstveno zbog cilja da se vrati na vrh ATP liste već posle olimpijskog turnira, jer za Švajcarcem zaostaje samo 75 bodova. Španac u svakom slučaju nije ugrožavao Đokovićevu drugu poziciju jer ima 2.095 bodova manje, a osvajač zlatne medalje na OI dobiće 750. Naravno, treba napomenuti da se ne brane bodovi sa turnira u Pekingu 2008, što znači da Novak u slučaju poraza u ranoj fazi takmičenja neće izgubiti 340 poena, koliko nosi bronzana medalja.

Ni drugom adutu Srbije za medalju u Londonu, Janku Tipsareviću, neće smetati odsustvo Nadala jer ima sve mogućnosti da se ravnopravno bori za neku od medalja sa ostalim favoritima turnira, osim Federera i Đokovića, kao što su David Ferer, Endi Marej, Žo-Vilfred Conga i ostali. Tipsarević neće moći dobrim rezultatom u Londonu da popravi plasman na ATP listi ali će mu svakako značiti da bi na duže staze osigurao mesto u TOP 10 i približio se sedmom na svetu, Čehu Tomašu Berdihu.

Endi Marej posle finala Vimldona svakako ima veliki motiv za zlato, koliko zbog domaće publike, toliko i zbog šanse da napokon razbije vodeći „trio“ koji čine Federer, Đoković i Nadal, ali poznato je da se od Britanca sve može očekivati zbog njegovih čestih psihičkih padova tokom mečeva.

Zanimljivo je da Rodžer Federer još uvek nema osvojenu medalju na Olimpijskim igrama, u Pekingu je neočekivano poražen u četvrtfinalu, pa mu je ovo možda i poslednja šansa za odličje s obzirom na to da u avgustu puni 31. godinu i bez sumnje će dati sve od sebe u Londonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari