Tri osvojena Mastersa na početku sezone, uz Australijan open, predstavljaju kapital istorijske vrednosti za Novaka Đokovića.

Posle drugog po redu naslova u Monte Karlu srpski as postao je jedini igrač u istoriji tenisa koji je osvojio tri Mastersa na početku sezone, uz pehar iz Melburna. Sa takvom zalihom, uz kikseve najbližih pratilaca, Đoković je na najnovijoj ATP listi napravio najveću bodovnu prednost u istoriji bodovanja najboljih tenisera. Nole je prvi sa impozantnih 13.845 bodova, dok je Rodžer Federer na drugom mestu sa 8.385 poena. Razlika je dakle 5.460 bodova, što je novi i apsolutni rekord. Od naših tenisera Viktor Troicki zabeležio je napredak za tri mesta tako da je sada 34, dok je Dušan Lajović na 82. poziciji. Filip Krajinović je po najnovijem računanju ispao iz 100 najboljih i sada je 102. U ženskoj konkurenciji nije bilo većih pomeranja na WTA listi zbog obaveza u FED kupu.

Uspesi koje je Đoković postigao od 2011. zaista su fascinantni i deluju gotovo neverovatno. Naime, u poslednje četiri godine zbirno gledano Novak protiv Federera, Nadala i Mareja ima skor 40-19, pritom je osvojio 21 Maters u odnosu na njihovih 19. Novak je od 2011. ukupno osvojio sedam grend slem titula, a njih trojica zajedno osam.

Đoković je osvojio pet poslednjih Mastersa računajući i dva iz prethodne sezone (Pariz i London), zapravo Novak nije izgubio finale iz serije 1000 još od avgusta 2012. i meča sa Rodžerom Federerom na turniru u Sinsinatiju. Na redu je Master u Madridu koji startuje početkom maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari