Novak Đoković najbolji je teniser na svetu. Ovaj epitet srpski igrač je zaslužio pobedom nad Francuzom Žo-Vilfred Congom sa 3:1 (7:6, 6:2, 6:7, 6:3) i plasmanom u finale Vimbldona, pa će od ponedeljka 4. jula ostvariti dečački san i zauzeti prvu poziciju ATP liste, i to osam godina nakon što je ušao u profesionalne teniske vode.

Ovim je Đoković i „na papiru“ potvrdio ono što je jasno svim poznavaocima „belog sporta“, da je trenutno najbolji igrač sveta, da zasluženo može da stane rame uz rame sa Federerom, Nadalom, Samprasom i Mekinroom, odnosno da zaslužuje mesto u istoriji tenisa. U prilog tome ide i podatak da na sredini sezone još ima samo jedan poraz u 2011, i to od Švajcarca u polufinalu Rolan Garosa, pa će nedeljno finale protiv pobednika drugog polufinala između Španca Rafaela Nadala i domaćeg igrača Endija Mareja (igrano sinoć) biti prilika da rasterećen proba da dođe do treće titule na grend slemu, prve van Melburna i Australijan opena.

– Snovi su mi se ostvarili. Ceo život sam radio za ovo, da budem u finalu Vimbldona i da budem najbolji na svetu. Sada sam tu, gledaću da uživam u nedelju ko god da mi bude protivnik. Hvala mojoj porodici i mom timu, stalno su uz mene i bez njih sigurno ne bih postigao uspeh o kome svi sanjaju – rekao je Đoković nakon pobede nad Congom.

Da mu je potrebno vreme da se zagreje i potpuno koncentrisan uđe u meč Đoković je pokazao i u duelu sa Congom koji je na samom startu iskoristio svoju priliku, oduzeo servis gem našem teniseru i najavio grčevitu borbu za osvajanje seta. Novak je odmah shvatio opomenu i već na prvi Francuzov servis imao prilike za brejk. Međutim, tamnoputi gorostas je servis-volej igrom održavao blagu prednost, a čim bi se razmenjivalo više od tri udarca naš teniser bi uglavnom osvajao poene. Dobar početni udarac doveo je Congu do prilike da servira za set, ali je Đoković u odlučujućem trenutku ubacio u brzinu više, došao do tri brejk lopte, jednu iskoristio i izjednačio na 5:5. Taj deo igre potom je otišao u tajbrejk koji je naš teniser lako rešio u svoju korist i poveo sa 1:0.

Gde je stao u prvom setu Đoković je nastavio i u drugom. Servis protivniku oduzeo je na samom startu i poveo sa 2:0, a dominacija u svim parametrima igre omogućila je Novaku da prikaže sve svoje vrline i dokaže zašto će od ponedeljka biti najbolji igrač ATP liste. Dominacijom na travnatom tepihu Londona srpski igrač je uspeo da još jednom oduzme servis indisponiranom Francuzu koji nije bio ni bleda senka 19. igraču sveta, te da povede sa 2:0.

Zahuktali voz nastavio je da melje protivnika i u trećem setu, napravio rani brejk prednosti, ali je Conga uspeo da izjednači na 4:4. Tada se pred publikom na centralnom terenu Vimbldona odigrala repriza prvog seta, ali u izmenjenim ulogama. Uspeo je naš teniser potom da uz brejk povede sa 6:5 i servira za meč, ali je Francuz zaigrao na sve ili ništa, počeo da pogađa teške udarce i zasluženo izborio tajbrejk. U doigravanju je viđena prava drama, možda i najveća u ovoj sezoni. Dvojica tenisera su se smenjivali u vođstvu, bacali po terenu za svaku loptu, pa je Novak najpre imao meč loptu, da bi Conga imao nekoliko set lopti. Uzvratio je naš teniser sa novim meč loptama, da bi 19. igrač sveta napravio odlučujući minibrejk, poveo sa 10:9, a onda na svoj servis osvojio poen i meč odveo u četvrti period.

Koliko je psihički jak Đoković je pokazao već na startu četvrtog seta. Odmah je napravio brejk, poveo sa 3:0 i do kraja nije dao šansu Congi da mu pripreti i da mu se približi. Kada je osvojio poslednji poen Đoković je legao i poljubio travnati tepih centralnog terena, mesto na kojem je ostvario najveći uspeh u karijeri.

Zimonjić i Ljodra bez finala

Srpsko-francuski par Nenad Zimonjić – Majkl Ljodra neće igrati u finalu dublova na Vimbldonu nakon što su u polufinalu zaustavljeni od američke braće blizanaca Boba i Majka Brajana sa 3:2 (6:4, 6:4, 6:7, 6:7, 9:7). Zimonjić i Ljodra propustili su veliku šansu da načine totalni preokret, naročito u petom setu kada su imali brejk prednosti, ali se iskusniji i uigraniji par vratio i na kraju zasluženo slavio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari