Imao je najbolji svetski igrač samo par dana da proslavi rođenje sina Stefana, jer zbog predstojećih obaveza nije moga duže da uživa u porodičnoj toplini doma u Monte Karlu.

Osim ozbiljnog mentalnog ispita, Novaka Đokovića očekuju i veoma teški izazovi na poslednjem mastersu u sezoni. Kao zvanični šampion Pariza, popularni Nole moraće da odoli izazovu brzog povratka kući zbog druženja sa sinom i da psihički bude spreman za veoma nezahvalan raspored na turniru. Šansu da mu pokvari slavljenički kraj sezone i kalendarske godine, imaće Rodžer Federer u slučaju da osvoji Pariz i da na završnom mastersu u Londonu bude bolje plasiran od Đokovića, koji kao i u Parizu, u prestonici Engleske, brani trofej.

Uprkos izostanku Rafaela Nadala, koji je rešio da završi sezonu zbog neophodne operazije slepog creva, koja mu je zakazana za 5. novembar, Novaka očekuju teška iskušenja bukvalno od drugog kola, s obzirom na to da je slobodan na startu turnira. On će se sastati sa boljim iz duela Filip Kolšrajber – Eduar Rože-Vaselin, koji je dobio specijalnu pozivnicu za turnir. Ukoliko se plasira u osminu finala, mogao bi da naleti na Džona Iznera, sa kojim ima skor 5-2 u pobedama. Poznato je da amrički gorostas najbolje igra na tvrdoj podlozi, pogotovo u drugom delu sezone.

U borbi za polufinale Đoković bi mogao da se sastane sa Endijem Marejem, pod uslovom da Škotlanđanin prethodno bude bolji od Grigora Dimitrova. Činjenica je da Marej, posle operacije leđa, još uvek nije u prepoznatljivoj formi, o čemu svedoče i tri ovosezonske pobede Srbina u isto toliko međusobnih duela, međutim utisak je da Endi igra znatno bolje kako se sezona približava samom kraju. Marej će imati dodatni motiv s bozirom na to da još uvek nije obezbedio učešće na završnom mastersu u Londonu.

Na putu do finala Đoković bi mogao da se sastane sa Davidom Fererom, Keijem Nišikorijem ili Žo-Vilfredom Congom. Ukoliko savlada sve prepreke Novaka u meču za odbranu trofeja očekuje duel sa Rodžerom Federerom, jednim od igrača protiv kojih ima negativan skor (19-17). Švajcarac igra odlično ove sezone, o čemu govori i podatak da je stigao i do druge pozicije na ATP listi i da ozbiljno preti Đokoviću na vrhu, a u 2014. zadao mu je čak tri poraza.

Novak je osim prošle godine, titulu u Parizu osvajao i 2009. godine.

Poslednji turnir masters serije u 2014. godini igra se za nagradni fond od 2.884.675 evra.

Sereni titula u Singapuru

Prva teniserka sveta Serena Vilijams deklasirala je Simonu Halep sa 2:0 (6:3, 6:0) u finalu WTA završnog turnira u Singapuru. U meču u grupi Serena je Halepovoj uzela samo dva gema, a sada joj se revanširala na skoro identičan način. To je Serenina sedma titula ove sezone, a u 64. u karijeri. Ovo je Amerikanki peti put da osvaja završni turnir, a treći u nizu. Interesantno je da je Rumunka osvajanjem seta protiv Ane Ivanović omogućila Sereni da prođe grupu i dođe do polufinala.

Zimonjić i Pospišil osvojili Bazel

Srpski teniser Nenad Zimonjić i Kanađanin Vasek Pospišil osvojili su ATP turnir u Bazelu u konkurenciji dublova. Oni su u finalu pobedili hrvatsko-finski par Marin Draganja/Henri Kontinen sa 7:6 (15:13), 1:6, 10:5. Zimonjić i Pospišil su prvi set dobili posle dugog taj-brejka. Hrvatsko-finska kombinacija je posle toga zaigrala mnogo bolje i ubedljivo osvojila drugi set, ali su Zimonjić i Pospišil u super taj-brejku bili smireniji i prigrabili titulu na turniru u Švajcarskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari