Prvi reket planete Novak Đoković sigurno je započeo pohod ka jedinoj grend slem tituli koja mu nedostaje u bogatoj riznici trofeja i to trijumfom nad borbenim Fincem Jarkom Nieminenom sa 3:0 (6:2, 7:5, 6:2). Njegov naredni rival biće bolji iz maratona koji su sinoć igrali Italijan Paolo Lorenci i Žil Miler iz Luksemburga, a koji nije završen već je prekinut nakon četvrtog seta i dobiće epilog danas.

Đoković je od samog starta stavio iskusnom Fincu do znanja da će morati da prati za njega jak tempo ukoliko bude želeo da pruži jači otpor. Tako je Novak uvodnim brejkom stekao prednost koju je čuvao sve do pred kraj prvog seta kada je još jednom oduzeo servis rivalu i potom poveo sa 1:0. Nekoliko sigurnih gemova na obe strane otvorili su drugu deonicu, a onda je Nieminen odlučnijom igrom iskoristio Novakov pad tempa i došao do brejka. Finac je imao čak i prednost od 5:2, ali je Đoković u tim trenucima dodao gas i ekspresno izjednačio na 5:5, a onda i produžio seriju za dobijanje drugog seta (7:5). To kao da je potpuno demoralisalo Nieminena koji je našem asu prepustio i svoja dva uvodna servis gema odlučujuće deonice za velikih 4:0. Mogao je Novak brejkom i da završi duel, imao je za to tri meč lopte na protivnikov servis pri 5:1, ali je ipak morao da sačeka deo na svoj početni udarac i prođe u 2. kolo.

– Bio je ovo test, izazov za mene. Bio sam svestan kvaliteta i iskustva protivnika koji je konstantan na turnirima već nekoliko godina. Kvalitet je posebno pokazao u drugom setu. Ostao sam strpljiv, miran i na kraju sam odigrao veoma solidan meč. Teren je trenutno u dobrom stanju, ali je malo klizaviji, verovatno zbog vlažnog vremena poslednjih dana. Čini se da ima malo više šljake te da je podloga malo sporija nego obično – istakao je Đoković nakon uvodnog meča na svom 11. nastupu na Rolan Garosu.

 

Kraj za Jelenu

Jelena Janković završila je nastup na otvorenom prvenstvu Francuske već u 1. kolu. Od nje je na startu bolja bila Bugarka Sesil Karatančeva, trenutno 106. na WTA listi, koja je slavila sa sigurnih 2:0 (6:3, 6:4).

 

Šestorka na terenu

Čak šestoro tenisera iz Srbije nastupiće danas na terenima Rolan Garosa. Dušan Lajović će otvoriti program u 11 časova protiv velikog favorita u tom meču Švajcarca Stana Vavrinke, dok će naša najbolje rangirana teniserka Ana Ivanović u popodnevnim časovima odmeriti snage sa Japankom Misaki Doi. Otprilike u isto vreme nastupiće i Bojana Jovanovski protiv Hrvatice Done Vekić. Viktor Troicki i Filip Krajinović će u dublu igrati protiv kombinacije Bopana-Mergea, dok će Aleksandra Krunić takođe u paru sa Lesijom Curenko za protivnice imati par Medina Gariges – Čing Čen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari