Ušao je Novak Đokoviću 2015. godinu sa primarnim ciljem da osvoji Rolan Garos, jedini trofej iz velike četvorke grend slemova koji nikada nije podizao. Taj san mu je, nakon savladanih na papiru većih prepreka Rafaela Nadala i Endija Mareja, u nedelju uveče oduzeo Stan Vavrinka koji je posle velike borbe slavio sa 3:1 (4:6, 6:4, 6:3, 6:4).

Poraz od Švajcarca je tim bolniji ako se zna da će naš as nakon propuštene velike prilike morati da čeka još najmanje godinu dana kako bi se pridružio sedmorici veličanstvenih koji su barem po jednom osvojili sva četiri grend slema, a ugašena je i nada da može kompletirati kalendarski grend slem s obzirom da dva do sada odigrana imaju i dva vladara.

Da može biti treća sreća, posle dva poraza u finalima Rolan Garosa od Nadala, Đokovićje nagovestio u prvom setu kada je posle početnog ispitivanja snaga došao do brejk lopte u petom gemu, ali se Vavrinka izvukao. Na njegovu nesreću nije većna svoj sledeći servis gem, pa je Novak posle napravljenog brejka sačuvao svoj početni udarac i poveo sa 1:0 u setovima. Imao je srpski teniser i brejk loptu na početku druge deonice, ali se Švajcarac ponovo izvukao. Od tog trenutka rival je počeo da preuzima inicijativu, da dolazi do brejk prilika na Novakov servis, ali se on vešto spasavao. Sve do desetog gema kada je Vavrinka ponovo napao i ovaj put uspeo, za izjednačenje u setovima.

Vavrinki to kao da je dalo dodatni vetar u leđa. Istina, brejkova nije bilo do šestog gema, a onda je Švajcarac odigrao gem dostojan šampiona Rolan Garosa, napravio brejk i poveo sa 4:2. Servis je u tim trenucima bio najjače oružje Stana koji nije ostavljao Novaku ni najmanje prostora za preokret, odnosno asovi i vineri su se ređali kao na traci. Do prilike da on bude taj koji ne želi peti set.

Međutim, Novak je podsetio na svoje najbolje partije kada je bilo najpotrebnije, odmah je oduzeo servis rivalu u četvrtom setu, poveo sa 3:0, a onda naprosto stao. Vavrinka je brzo došao do 3:3, imao potom i brejk lopte, ali je za to ipak morao da sačeka. Mogao je Đokoviću tim trenucima ponovo da slomi rivala jer je došao do tri vezane brejk lopte koje bi mu verovatno obezbedile peti set, ali je Švajcarac svoju sudbinu prepustio servis-volej igri i bio uspešan. Najpre je odbranio svoj servis gem, a onda napao Novaka iz sve snage i došao do brejka. Usledio je rutinski servis gem, za treći set u nizu (serija 6:1 u gemovima) i drugi grend slem pehar u karijeri.

– Borio se jesam, ali nije bio moj dan. Svega je tu bilo, malo nedostatka “goriva” u nogama, malo psihičkog opterećivanja i nažalost, poklekao sam u važnim trenucima. Prošlogodišnje finale sa Nadalom bilo je vrlo slično ovom. Počinjem dobro, osvajam prvi set, gubim servis kada se lomi u drugom setu, a onda rival dobija krila, počinje da igra izvrsno. Zatim se kasno budim, pružene su mi određene prilike da se vratim, počinjem bolje i samouverenije da igram, ali nije dovoljno. I sada sam izašao na teren znajući da sam blizu titule, ali preko puta mreže je takođe bio igračkoji je želeo pobedu. Igrao je vrlo dobro i zaslužio je trijumf – analizirao je Đokovićizgubljeno finale.

Đoković: Bolan poraz

– Razočaravajući poraz, nije lako sada govoriti o meču. Bio sam blizu, ali moram da čestitam svom protivniku i da kažem da je jednostavno bio bolji. Bio je hrabriji u momentima kada je trebalo da se pritisne i da se odigra kako to veliki igrači rešavaju. Naravno da nije lako, ovu pobedu sam jako želeo, ali treba da prihvatim činjenično stanje i da nastavim dalje – rekao je vidno razočarani Novak Đoković.

Vavrinka: Mečživota

– Odigrao sam mečživota, prosto mi je teško da u to poverujem. Igrati protiv Novaka jedan je od najvećih izazova. Znam koliko je želeo ovaj Rolan Garos. Bila je luda atmosfera tokom ove dve nedelje – kratko je prokomentarisao Stan Vavrinka.

Serenin 20. grend slem

Serena Vilijams je osvojila u subotu u Parizu svoj jubilarni 20. grend slem trofej, na Rolan Garosu koji joj je oduvek bio najteža prepreka od četiri najveća turnira. Tako je bilo i u ovogodišnjem finalu, ali je mlađa od sestara Vilijams na kraju slomila otpor Čehinje Lusi Šafarove i slavila posle velike borbe sa 2:1 (6:3, 6:7, 6:2). Amerikanka je još jednom imala velike oscilacije, ali ni ovaj put nije poklekla većje furioznom serijom privela mečkraju, nakon loše završnice drugog i početka trećeg seta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari