Put do trofeja na Rolan Garosu, jedinog koji mu nedostaje u kolekciji grend slemova, Novak Đoković započinje današnjim susretom sa Jarkom Nieminenom, finskim prekaljenim teniserom. Mada je igrački zenit prošao još pre dve-tri sezone levoruki bombarder iz Maska mogao bi u meču na tri osvojena seta da posluži srpskom asu da našteluje ritern još na samom početku drugog grend slema u sezoni.


Nieminen spada u grupu tenisera koji su u stanju da namuče igrače iz top 5. Ukoliko ga bude služio prvi servis, bez kojeg nije u stanju da pobedi ni znatno lošije rangirane igrače od sebe (trenutno zauzima 86. mesto), Finac bi trebalo da bude ravnopravan “sparing” partner srpskom asu. U korist će mu ići i činjenica da je pariska šljaka verovatno i najsporija zemljana podloga u poređenju sa prethodnim turnirima iz Masters serije (Monte Karlo, Rim, Madrid), što će sigurno pogodovati njegovim udarcima sa osnovne linije. Po pitanju servisa, spora šljaka će amortizovati snagu njegovog početnog udarca, međutim preciznost servisa ne bi trebalo da izostane.

Đoković i Nieminen odigrali su do sada pet međusobnih mečeva, Novak vodi sa 4:1 u pobedama, s tim što su u čak tri duela odigrali makar po jedan taj-brejk. Popularni Nole je finskog tenisera nadigrao u potpunosti samo jednom i to prošle sezone u Monte Karlu (6:3, 6:4), dok je preostale tri pobede ostvario u dosta neizvesnim duelima. Na šljaci su odigrali dva međusobna susreta (Hamburg i Monte Karlo) i u oba navrata uspešniji je bio najbolji teniser današnjice. Nieminen je slavio samo jednom, u Sidneju davne 2009. godine i s obzirom na protok vremena od tog duela, jasno je da neće imati prevelike šanse u današnjem meču. Osim što je ove sezone osvojio Australijan open i četiri turnira iz Mesters serije (Indijan Vels, Majami, Monte Karlo i Rim), Đoković je pokazao i osetan napredak na psihološkom planu. U momentima, koji nisu tako retki, kada se brani, igra defanzivno i van željenog ritma, ne gubi koncentraciju i samopouzdanje, ne reaguje nepromišljeno, ne srlja, već protivnike slama strpljenjem, težeći manjem broju neiznuđenih grešaka.

– Zaista je ohrabrujuća činjenica da sam od oktobra pobeđivao na svim velikim turnirima, kao i da sam igrao svoj najbolji tenis u karijeri, a naravno da takvo samopouzdanje i te kako pomaže na Rolan Garosu. Sazreo sam na mnogo polja i to se odražava na terenu. Sposobniji sam da kontrolišem sebe i pronađem izlaz iz nekih situacija kada mi je teško na terenu, mnogo bolje nego što je to bio slučaj poslednjih godina.

Siguran start Troickog

Viktor Troicki plasirao se u 2. kolo otvorenog prvenstva Francuske nakon što je očekivano eliminisao Nemca Jan-Lenarda Štrufa sa 3:1 (6:2, 6:1, 6:7, 6:1). Njegov naredni rival biće Italijan Simone Boleli koji je na startu bio bolji od Belgijanca Stiva Darsisa.

 

Kraj za Aleksandru i Filipa

Aleksandra Krunić i Filip Krajinović završili su učešće na Rolan Garosu već u 1. kolu. Od naše teniserke bolja je bila Kazahstanka Julija Putinceva sa 2:1 (3:6, 6:3, 6:3), dok je člana Dejvis kup tima Srbije kući poslao Belgijanac David Gofan nakon rezultata 3:1 (3:6, 6:2, 7:6, 6:1).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari