Ženska teniska reprezentacija Srbije došla je na korak od povratka u Svetsku grupi II Fed kupa, za šta će se 18. i 19. aprila boriti protiv malo poznatog Paragvaja. Nakon što su se slegli utisci i saznalo ime protivnika, selektorka Tatjana Ječmenica ne krije zadovoljstvo zbog prikazane igre u Evroafričkoj zoni u Budumpešti, kao ni žrebom jer je dobijen objektivno najslabiji rival.

Ona najavljuje da će se, kada za to dođe vreme, ozbiljno pristupiti meču kao i svakom drugom. Ječmenica je naglasila da će nastojati da u aprilu sastavi najbolji tim od tada dostupnih igračica, ne isključuje dolazak Ane Ivanović i Jelene Janković, ali naglašava da će prednost imati devojke koje su Srbiju dovele do prilike da se bori za povratak na svetsku scenu.

l Preuzeli ste nov, mlad tim, šta za vas predstavlja rezultat iz Budumpešte?

– Čestitam još jednom devojkama na uspehu. Dobile smo sve mečeve u Budimpešti, iako su recimo Hrvatice bile favoritkinje. Što je još važnije dobili smo nove uzdanice. Aleksandra Krunić je pokazala da je sposobna da bude prva igračica reprezentacije, da ume da vodi i da se izbori sa pritiskom. Ona je prethodnih sezona bila opcija kao „druga tabla“ ili za dubl, ali je sada demonstrirala neverovatnu stabilnost kakvu imaju pravi lideri.

l Mlada Ivana Jorović je dobila sve svoje mečeve iako je prva izlazila na teren, kako se ona izborila sa pritiskom?

– Jorovićeva je najbolja juniorka sveta i to dovoljno govori o njenim mogućnostima. Savladavanje pritiska nam je bio najveći zadatak, a Ivana je to odlično uradila. Uspela je da pobedi igračicu iz Top 100. Pokazala je veliku zrelost koja dolazi još više do izražaja jer je igrala za svoju zemlju. Devojke igraju uglavnom za sebe, a kad nastupaju u Fed kupu imaju poseban motiv i poseban pritisak. Ona je uspela da se izbori sa tim. Igrala je samouvereno i to je donelo rezultat.

l Protiv Paragvaja ćete igrati pred svojom publikom, da li će to biti veća podrška ili pritisak?

– Nismo još razgovarale o tom meču, ali znam da će devojke dati sve od sebe. Znam da im je svejedno u kom će gradu igrati jer će pokazati maksimum. Znam i da će nas naša publika nositi, bez obzira da li će to biti u velikoj ili maloj dvorani.

l Koliko je vama kao selektorki teško da pripremite tim za anonimnog rivala kao što je Paragvaj?

– Svi smo navijali da nam žreb donese Paragvajke, iako to pre izvlačenja niko nije smeo glasno da izgovori. One su malo poznate široj javnosti, ali iako smo favoritkinje ne smemo ih potceniti. Pristupićemo maksimalno ozbiljno tom meču i dati sve od sebe, ko god da bude igrao za nas.

l Da li ste već razgovarale koja će igračica biti na raspolaganju u aprilu, da li možemo očekivati dolazak Ane Ivanović i Jelene Janković?

– Još uvek je rano za takve razgovore. Moj posao kao selektora je da sastavim najbolji tim od u tom trenutku dostupnih igračica i tako će i biti. Ne znam da li će u timu biti Ana Ivanović, Jelena Janković ili Bojana Jovanovski, ali će prednost svakako dobiti devojke koje su nas dovele do situacije da se borimo za povratak na svetsku scenu – ostala je nedorečena Tatjana Ječmenica, uz konstataciju da će se sve odlučiti u dogledno vreme, u zavisnosti od forme teniserki na turnirima do sredine aprila.

Jorovićeva upoznala Paragvajku

Iako su teniserke Paragvaja malo poznate srpskoj teniskoj javnosti mlada Ivana Jorović je imala prilike da igra protiv njihove druge igračice Monserat Gonzalez. Bilo je to u četvrtfinalu prošlogodišnjeg ITF turnira u Mariboru kada je Paragvajka slavila sa 2:0 u setovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari