Bilo je potrebno Novaku Đokoviću da ostvari tri pobede u grupi na završnom Mastersu u Londonu da bi dočekao 2015. godinu na prvom mestu, to je i ostvario i otišao dva koraka dalje osvojivši titulu u O2 areni, pa ne postoji šansa da ga drugoplasirani Švajcarac Rodžer Federer prestigne ove sezone iako igra ove nedelje finale Dejvis kupa.

Đoković ima 1810 bodova više Federera i ta razlika može neznatno da se smanji jer će srpski igrač izgubiti bodove osvojene u prošlogodišnjem finalu Dejvis kupa, dok Švajcarac ima šansu da ih osvoji protiv Francuske u finalu. Novaku je prethodno pošlo za rukom da završi sezonu na prvom mestu 2011. i 2012. godine, a ove je osvojio sedam titula – Vimbldon, pet turnira Masters serije (Indijan Vels, Majami, Rim, Pariz), trofej na turniru u Pekingu i u pomenutom Londonu. Među deset najboljih na svetu nije bilo promena i svi su zadržali prošlonedeljne pozicije. Đokovića i Federera prate Nadal, Vavrinka i Nišikori, ali svi oni imaju mnogo manje bodova od vodećeg dvojca..

Dobra vest za srpski tenis je i da je nekada 12. na svetu, Viktor Troicki, prvi put posle suspenzije među 100 najboljih igrača sveta i nalazi se na 99. poziciji sa 541 bodom. Ispred njega su osim Đokovića još Filip Krajinović na 98. mestu i Dušan Lajović na 69.

Novaku četvrti „Zlatni krompir“

Novak Đoković osvojio je četvrtu godinu zaredom nagradu „Zlatni krompir“ koja se dodeljuje igraču koji dobije najviše setova sa 6:0 tokom jedne sezone. On je ukupno ove sezone osvojio devet setova tim rezultatom, a prati ga David Ferer sa jednim manje. Novak je setove bez izgubljenog gema dobijao protiv: Fonjinija, Majera, Montanjesa, Buste, Golubjeva, Matjea, Berdiha, Nišikorija i Vavrinke.

Krunićeva van Top 100

Sezona za najbolje teniserke sveta završna je pre nekoliko nedelja pa promena u samom vrhu WTA liste nema, ali kako se igraju čelendžeri neke niže rangirane teniserke popravljaju/kvare svoje pozicije. Ana Ivanović je peta, Jelena Janković 15, Bojana Jovanovski 55. kao i prethodne nedelje, a pošto je Aleksandra Krunić pala sa 100. na 102. poziciju Srbija više nema četiri teniserke u top 100.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari