Teniska reprezentacija Srbije plasirala se u finale Dejvis kupa nakon pobede nad Češkom od 3:2 pa će se za „salataru“ boriti protiv Francuske (savladala Argentinu sa 5:0) takođe pred domaćom publikom u Beogradskoj areni od 3. do 5. decembra.

Najzaslužniji za najveći uspeh srpskog tenisa je Janko Tipsarević koji je pobedama nad sedmim igračem sveta Tomašom Berdihom (petak) i Radekom Štepanekom sinoć u poslednjem petom odlučujućem meču rezultatom 3:0 (6:0, 7:6, 6:4) doneo dva boda, dok je prethodno poen obezbedio i Novak Đoković takođe savladavši Tomaša Berdiha sa 3:1 (4:6, 6:3, 6:2, 6:4).

U odlučujući meč pod imperativom pobede za prolaz u finale ušli su i Tipsarević i Štepanek, ali je naš teniser nošen podrškom više od 15 hiljada gledalaca susret otvorio maestralno, ne dozvolivši protivniku da osvoji nijedan gem u prvom setu. Drugi reket Srbije taktički je nadmudrio protivnika menjajući način i jačinu servisa, a dobrom kretnjom sustizao je sve teške udarce koje mu je Čeh slao sa druge strane mreže. U drugom setu Tipsarević je prvi oduzeo servis gem protivniku u četvrtom gemu, ali je Štepanek uzvratio brejkom već u narednom pa se otišlo u tajbrejk. Čeh je u igranju do sedam poena u više navrata bio u prednosti, imao je i set loptu, ali je Janko dugim poenima ostajao u setu, a potom i iskoristio svoju šansu. Treći, ispostavilo se poslednji, set krenuo je kao i prvi. Tipsarević je uz dva brejka poveo sa 4:0 i kada se činilo da su vrata finala otvorena Štepanek je „pustio ruku“ i došao do 4:3. Dejvis kup reprezentativac Srbije tada se oslobodio stegnutosti i nošen publikom održao brejk prednosti, iskoristio treću meč loptu i ispisao nove stranice teniske istorije naše zemlje.

– Hvala publici što je danas došla i vratila nas iz mrtvih, znao sam da možemo do uspeha. Hvala saigračima, stručnom štabu i svima oko nas. Posle prvog dana nadmetanja bio sam skeptičan jer Đoković i pored velike želje nije mogao da igra, ali je potom igrao i dubl a i danas pobedio u singlu – rekao je Tipsarević nakon istorijskog uspeha.

U prvom susretu dana Novak Đoković je pred sobom imao samo jednu opciju, da pobedi Berdiha u duelu drugog i sedmog igrača ATP liste, ili da protivnici odu u finale. Početak susreta nije delovao obećavajuće. Visoki Čeh je ubojitim servisima stvarao noćne more Đokoviću koji je sa vidnim tragovima umora od US opena imao problema u kretnji po terenu. Tako je Berdih osvojio prvi set, a neizvesnost u drugom i celom meču otklonjena je na krajnje čudan način. Prilikom jednog poena sredinom drugog seta Đoković je pao, a kada je u teren ušao i timski lekar svi u areni su pomislili da će meč biti završen predajom. Međutim, Đoković se vratio na teren sa povezom oko noge i od tog trenutka zaigrao svoj najbolji tenis. Na terenu je postojao samo jedan igrač, a Berdih je kao nemi posmatrač gledao kako se rezultat u ukupnom skoru dve reprezentacije izjednačava na 2:2.

– Publika me je vratila u meč. Loše sam ušao u duel, ali je najbitnije da sam uspeo da preokrenem. Možda je i taj moj pad preokrenuo meč. Osetio sam oštar bol, ali nije bilo ništa ozbiljno, nastavio sam da igram i na kraju pobedio – zaključio je Đoković nakon osvojenog drugog poena za Srbiju.

Štepanek: Bili ste bolji

– Srbija je objektivno bila bolji timu u ovom Dejvis kup polufinalu. Janko je igrao bez greške na početku meča. Pokušao sam da mu se suprotstavim u drugom setu, kada sam imao neke šanse, ali je sve to propalo zahvaljujući neverovatnoj energiji publike u Beogradskoj areni koja me je preplavila – ocenio je Štepanek.

Obradović: Zasluženo u finale

– Zaslužili smo ovo kao ekipa. Pokazali smo da imamo veliki tim, da smo pravi šampioni i gledaćemo da to dokažemo protiv Francuza u decembru. To će biti najveći sportski događaj u zemlji, voleo bih da tada ispunimo Arenu i da čuvenu „salataru“ što duže zadržimo kod nas – izjavio je selektor Dejvis kup reprezentacije Srbije Bogdan Obradović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari