Najbolja srpska teniserka Ana Ivanović bila je jedna od favoritkinja na Australijan openu posle odličnih partija kako prošle, tako i na početku ove sezone, ali je potpuno neočekivano poražena u prvom kolu od kvalifikantkinje, Lucije Hradecke iz Češke – 1:6, 6:3, 6:2. U muškoj konkurenciji, Viktor Troicki prošao je prvo kolo jer je bio bolji od Jirija Veselog – 6:3, 3:6, 6:3, 6:2.


Od pete igračice na WTA listi mnogo se očekivalo ove sezone, pre svega da ostvaruje bolje rezultate na grend slemovima nego prošle godine, ali je za sve ljubitelje tenisa usledio šok i najveće iznenađenje prvog dana takmičenja jer je 142. na svetu bila bolja od Ane Ivanović. Ivanovićeva je tako postala najbolje rangirana teniserka za 12 godina koja je ispala u prvom kolu u Melburnu, a 2011. je poslednji put stala na startu nekog grend slema kada je eliminisana sa Rolan Garosa. Prvi set nekada najbolja na svetu rutinski je rešila u svoju korist i činilo se da meč neće trajati duže od sat vremena, ali je tada sve krenulo po zlu za Anu i katastrofalan servis i neiznuđene greške odvele su je u poraz. Ivanovićeva će izgubiti i veliki broj poena jer je branila prošlogodišnje četvrtfinale.

– Teško je, ali moram da se vratim na teren, da radim naporno i da se okrenem sledećim izazovima. Nema lakog načina, moraće da boli. Mnogo puta mi je forhend završavao prekratko, što je veoma razočaravajuće. Tokom celog meča nisam se osećala kao da sam ja na terenu. Bilo mi je teško da pronađem ritam, a u trećem setu je ona podigla nivo igre. Ovo je verovatno najgora stvar koja je mogla da se desi – rekla je Ana Ivanović posle meča.

Za razliku od Ane, Viktor Troicki obradovao je srpske navijače i posle osvojenog turnira u Sidneju nastavio je pobednički niz i u Melburnu. Savladao je bolje rangiranog od sebe, Čeha Jirija Veselog, 39. na ATP listi, sa 3:1. Iako Veseli nije preterano poznat u teniskom svetu, prošlog vikenda je osvojio turnir u Oklendu i nije naivan protivnik, ali srpski igrač, koji je sada 54. na ATP listi, puca od samopouzdanja i ima šansu da se plasira i u treće kolo jer mu je naredni protivnik Leonardo Majer iz Argentine, 26. nosilac. Njih dvojica se tokom karijera nisu sastajali.

Četvorka na terenu

Preostali predstavnici Srbije u singlu koji još nisu startovali po programu trebalo bi da izađu na teren u noći između ponedeljka i utorka i ujutru po srednjoevropsko vremenu. Novak Đoković trebalo je da se sastane sa kvalifikantom, Slovencem Aljažom Bedeneom (116), dok je protivnica Jeleni Janković bila Timea Bačšinski (41). Aleksandra Krunić ukrstila je rekete sa Loren Dejvis (53), a Dušan Lajović sa Sergijem Stahovskim (71).

Kraj za Jovanovski i Krajinovića

U prvom kolu Australijan opena poput Ane Ivanović izgubili su i Bojana Jovanovski i Filip Krajinović. Jovanovski je, može se reći očekivano, izgubila od Italijanke Roberte Vinči sa 7:5, 6:1, dok Krajinović takođe nije osvojio ni set protiv domaćeg igrača Sema Grota – 6:3, 7:6, 6:4.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari