Završena je vimbldonska saga Viktora Troickog. I to najviše zaslugom srpskog tenisera, jer je posle prva dva dobijena seta toliko popustio da više nije mogao uđe u pravi ritam u meču osmine finala londonskog grend slema sa Vasekom Pospišilijem. Lošije rangirani Kanađanin napravio je prvi preokret u karijeri u duelu sa pet setova – 2:3 (4:6, 6:7 (5:7), 6:4, 6:3, 6:3), osujetivši 24. tenisera sa ATP liste da prolazom među osam najboljih na Otvorenom prvenstvu Engleske napravi najbolji rezultat od početka svog bavljenja sportom.

Obojica su sigurnih servisa ušla u duel, s tim što je Troicki posle dva munjevita gema već u trećem stigao do prvog brejka na meču (2:1). Bez većih poblema uvećao je prednost, pa Kanađaninu dozvolio da uhvati prilključak (3:2), a onda lako otišao na novih “plus dva” (4:2). Viktor je držao stvari pod svojom kontrolom i u pretposlednjoj bici tog dela susreta, kada je napravio preokret na 15:30 na svoj servis, kao i u zadnjem gemu, pa je za samo 26 minuta dobio prvi set (6:4).

Međutim, Pospišili se nije dao uzdrmati. Naprotiv, stabilizacija servisa donela mu je 5:4 u jednom trenutku, a da je iskoristio jednu od tri brejk lopti u drugom gemu drugi set bi možda imao drugačiji epilog. Ovako je srpski teniser dobio šansu da se izvuče i iskoristio ju je. Izjednačen odnos snaga viđen je i u sledeća tri gema, pa je pobednik ove runde osmine finala morao biti rešen taj-brejkom. I jedan i drugi imali su uspone i padove u njemu, ali su dupla servis greška Kanađanina i Viktorova lob reakcija na protivnikov smeč, uz mnogo sreće, tas sa rezultatske vage prebacili na stranu Beograđanina 7:6 (7:5).

Treći set u dobroj meri je ličio na prethodni. Teniseri su osvajali gemove na svoje servise, pa do 4:4 nije bilo naročitih uzbuđenja. Neko je, ipak, morao da popusti, a to je nažalost bio naš predstavnik. Igra Troickog doživela je strmoglav pad i to u svim segmentima. Dekoncentracija, žurba i nervoza doneli su mu probleme koje nije uspeo da reši. Umesto da iskoristi vođstvo u devetom gemu, Viktor jeo mogućio brejk Pospišiliju, a ovaj je posle toga odbranio svoj servis za konačnih 4:6, to jest 1:2 u setovima i produžetak rezultatske neizvesnosti.

Četvrta deonica meča bila je kopija prethodne, a odlučujući peti set kulminacija krize Troickog, odnosno vrhunac Pospišilijevog uzleta. Prvi je išao iz kiksa u kiks, a drugi ih pretvarao u svoje poene. Viktor više nije imao ni fizičke i mentalne snage za preokret, pa je neočekivani poraz bio neminovan.

Serena Vilijams osigurala Singapur

Najbolja teniserka sveta Serena Vilijams već je obezbedila učešće na završnom sezonskom turniru u Singapuru. Zahvaljujući dobrim rezultatima pre Vimbldona i u Londonu iskusna Amerikanka osigurala je mesto među osam takmičarski koje će se od 25. oktobra do 1. novembra boriti za poslednju titulu u 2015. godini. Vilijamsova ima već pet takvih trofeja, uz 20 pobedničkih pehara sa grend slemova. U muškoj konkurenciji za sada se samo Novak Đoković kvalifikovao za Masters kup u Londonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari