Janko Tipsarević savladao je sinoć sedmog igrača sveta Tomaša Berdiha sa 3:1 po setovima (7:5, 6:2, 2:6, 7:6) i izjednačio rezultat na 1:1 protiv Češke u polufinalu Dejvis kupa koje se igra u Beogradskoj areni. Poen Česima doneo je Radek Štepanek koji je u odsustvu Novaka Đokovića (bio je najavljen za prvi meč ali ga je selektor Bogdan Obradović neočekivano izostavio) daleko lakše izašao na kraj sa Viktorom Troickim pobedivši ga sa 3:1 po setovima (4:6, 6:2, 6:4, 6:4).


– Bio je izuzetno težak meč, stalno me je terao da trčim. Prva dva seta sam dobio jer sam se dobro kretao, a onda su noge stale. Zato je dobro što sam meč rešio u tajbrejku četvrtog seta, jer da smo igrali i peti pitanje je šta bi se desilo na kraju – rekao je Tipsarević nakon veoma važne pobede.

Prvi set Tipsarević je dobio nakon 64 minuta veoma teške i neizvesne borbe. Berdih je očekivano odlično servirao, ali je srpski igrač koristio to što je dosta niži od protivnika i dobrom kretnjom „hvatao“ sve jake udarce. Tipsarević je sa druge strane konstantno menjao jačinu i tip servisa što je visokom Čehu onemogućavalo da predvidi putanju loptice, a samim tim i da dobro odigra. U drugom delu igre naš teniser je bio još ubedljiviji, proradio je i snažan servis, dok je sedmi igrač ATP liste počeo da greši. Ista slika, ali u izmenjenim ulogama viđena je u trećem setu. U četvrtom, ispostavilo se poslednjem delu duela, viđena je rovovska borba. Čeh je u jednom trenutku napravio brejk i poveo sa 3:1, ali je Tipsarević odmah uzvratio istom merom i izjednačio (3:3). Naš teniser meč je mogao da završi i ranije, ali se Berdih nije predavao, pa je pobednik rešen u tajbrejku koji je Janko dobio nakon preokreta.

U prvom meču dana, nošen podrškom stotinak svojih navijača koji su neretko nadjačavali oko 15.000 navijača iz Srbije, Štepanek je osvojio prvi poen za Češku dominacijom u direktnim poenima, ali i neiznuđenim greškama svog protivnika. Izuzetak je bio prvi set koji je Troicki osvojio pre svega zahvaljujući brejku napravljenom u ranoj fazi tog dela igre. Drugi set Čeh je ubedljivo dobio, da bi Viktor u trećem imao tri brejk prilike koje nije iskoristio dok je Štepanek realizovao svoje šanse za oduzimanje servisa protivniku. Ista slika ponovila se i u četvrtom setu pa su gosti zasluženo došli do prvog poena.

– Ne znam zašto sam izgubio, ali ništa nije gotovo. Ovo mi je jedan od težih poraza u karijeri, posebno što je pred domaćom publikom. U drugom setu sam imao mali pad, a u trećem sam propustio najveće prilike, dok je Štepanek počeo bolje da igra – rekao je Troicki nakon meča uz napomenu da je znao da postoji mogućnost da zaigra umesto Đokovića, ali da mu je to potvrđeno tek na zagrevanju.

Publiku u Beogradskoj areni u subotu očekuje dubl meče dve selekcije, ali do samog početka okršaja ostaje nepoznanica u kojim sastavima. Naime, sa jedne strane su najavljeni Nenad Zimonjić i Viktor Troicki a sa druge Jan Hajek i Ivo Minar, ali je izglednije da nakon rezultata prvog dana oba selektora promene igrače.

Raspored mečeva i rezultati

Viktor Troicki – Radek Štepanek 1:3 (6:4, 2:6, 4:6, 4:6)

Janko TipsareviĆ – Tomaš Berdih 3:1 (7:5, 6:2, 2:6, 7:6)

subota

Nenad Zimonjić/ Viktor Troicki – Jan Hajek/ Ivo Minar (15.00)

nedelja

Novak Đoković – Tomaš Berdih (14.00)

Janko Tipsarević – Radek Štepanek (sledi)

Francuzi na korak do finala

Dejvis kup reprezentacija Francuske povela je prvog dana sa 2:0 u polufinalu ovog takmičenja protiv Argentine, pa joj za prolaz u finale nedostaje samo jedan poen iz tri preostala meča. Mišel Lodra najpre je savladao Huana Monaka sa 3:1 (7:5, 4:6, 7:5, 6:3), da bi potom Gael Monfis bio bolji od Davida Nalbandijana takođe 3:1 (6:4, 2:6, 6:4, 6:3).

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari