U svojoj drugoj godini u statusu seniorskog reprezentativca Vasilije Micić je spontano i „ničim izazvano“ došao u situaciju da kolegama bude vodič u uvodnoj fazi priprema za Svetski kup u Španiji (30. avgust – 14. septembar).

Košarkaši Srbije nalaze se na Kopaoniku, planini koju popularni Vasa poznaje kao svoju sobu, s obzirom da je do desete godine praktično na njoj i živeo. Možda se u toj činjenici nalazi i deo odgovora u vezi sa njegovim adekvatnim oporavkom nakon kidanja ligamenata kolena, zbog čega je pre dve godine propustio čitavu sezonu. Satisfakcija je usledila nedavno kada je na NBA Draftu kao 52. pik izabran od strane Filadelfije, što je bila svojevrsna nagrada ne samo za Micića, već i za Mega Vizuru, klub u kome je stekao reputaciju jednog od najtalentovanijih plejmejkera u Evropi. Sa nepunih 16 godina igrao je seniorsku košarku, da bi sa svega 19 debitovao za seniorsku reprezentaciju na Evropskom prvenstvu u Sloveniji. Svestan konkurencije na mestu pleja, koja je pojačana oporavljenim Milošem Teodosićem, počeo je sa radom znatno pre početka reprezentativnih priprema. Kopaonik je mesto na kome je počeo svoju misiju zauzimanja mesta u avionu na letu za Španiju, vidno mršaviji i kondiciono spreman.

– Počeo sam pripreme nekih desetak dana pre okupljanja reprezentativaca, naravno na Kopaoniku. Zaista sam presrećan što sam deo ovakve grupe košarkaša i ljudi. U odnosu na prošlu godinu totalno je različita priča, novi selektor, nekoliko novih igrača koji su se odazvali. Samim tim, mislim da ćemo imati kvalitetniju selekciju, što navodi na zaključak da možemo razmišljati i o visokim ciljevima – zadovoljno je konstatovao mladi plejmejker u razgovoru za Danas.

Kako vam izgleda konkurencija na mestu plejmejkera, koja je ove sezone pojačana povratkom Miloša Teodosića u reprezentaciju?

– Ima nas dosta koji možemo da igramo na mestu jedinice. Meni je ovo drugo reprezentativno okupljanje u seniorskoj konkurenciji i biće drugačije u odnosu na debi prošle sezone u Sloveniji. Tada sam bio debitant, sada sam godinu dana iskusniji, što je veoma dobro za mene samog, jer otprilike mogu da znam šta selektor očekuje i na koje zadatke moram da odgovorim na adekvatan način. Neću morati puno da se upoznajem sa ekipom. Imaću drugačiji pristup treninzima, odnos sa saigračima biće zasnovan na jednoj drugačijoj percepciji, koja će za ishod imati što bolje i brže prilagođavanje reprezentativnim zadacima. Trudiću se da što više naučim od Tea i Markovića.

Na Evropskom prvenstvu u Sloveniji u pojedinim situacijama izgledalo je kao da vas je trema sputala. Da li ove godine tu vrstu pritiska možete pretvoriti u odanog saveznika?

– Neće biti treme, mislim da je nisam imao ni prošle sezone. Verujem da ću tokom priprema biti svesniji svih obaveza, čitave priče i da ću biti fokusiraniji na sam trening.

Pitanje u vezi sa konačnim ciljem u Španiji je gotovo neizostavno, s obzirom na to da reprezentacija od 2009. nije osvojila medalju na nekom velikom takmičenju?

– Rano je pričati o tome i vrlo nezahvalno. Bitno je da svi budemo zdravi, to jeste fraza, ali s obzirom na to kakve smo sve probleme imali u prošlosti, to je zaista najvažnije, da bismo uopšte mogli da razmišljamo o nekom krajnjem dometu.

Utisak je da ste veoma blizu prelaska u Bajern. Da li je Svetislav Pešić već upisao vaše ime u sastav za narednu sezonu?

– Želja mi je da u skorije vreme pronađem klub i da sa tog aspekta rasterećenije treniram sa reprezentativnim kolegama. Bajern je najrealnija opcija, još uvek nisam potpisao ugovor, ali po svemu sudeći mogu reći da se radujem saradnji sa Svetislavom Pešićem – nagovestio je Micić krajnji epilog pregovora sa ekipom iz Minhena.

Odbrana i samo odbrana

Tehnika vođenja lopte i pregled igre segmenti su u kojima je Vasilije Micić u ravni sa najboljim evropskim plejmejkerima. Da bi postao vrhunska jedinica moraće da ubrza izbačaj lopte prilikom skok-šuta i da danonoćno radi na odbrani. U tom segmentu, tačnije u igri jedan na jedan, Micić je najslabiji i njegov nešto sporiji rad nogu tada dolazi do izražaja. Ukoliko pređe u Bajern, ostvariće se velika želja Svetislava Pešića, koji spada u grupu najboljih evropskih „defanzivnih trenera“.

NBA veliki uspeh

– Činjenica da sam izabran na poslednjem Draftu za mene je veliki uspeh. Svi znate kroz šta sam prošao i to je jedna vrsta nagrade za nastupe i uloženi trud tokom ove i prethodne sezone. Nisam se čuo sa ljudima iz Filadelfije, bio sam prvo na moru, pa Kopaoniku – zadovoljno je konstatovao popularni Vasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari