Ne samo srpski, već i svetski sport i tenis uzdrmala je vest da će Viktor Troicki biti suspendovan na ukupno godinu dana zbog odlaganja doping kontrole posle turnira u Monte Karlu.

Troicki je na suspenziju od 18 meseci uložio žalbu Sudu za sportsku arbitražu u Lozani koja je samo smanjila kaznu srpskom igraču, pa se on neće takmičiti do jula sledeće godine i propustiće finale Dejvis kupa ovog meseca, dok će po povratku na teren morati da krene od nule.

– Ja ne znam šta da kažem osim da sam neverovatno razočaran. Ta demonstracija prljave sile Međunarodne teniske federacije nad Troickim mi je ne pojmljiva. Ne znam da li je to zato što je Srbin i zato što smo navikli da naš narod svakakve nepravde snalaze, ali znam da je učinjena velika nepravda. Došlo je do nesporazuma, mogli su novčano da ga kazne, a ne da mu upropaste život i karijeru i ono na čemu je radio od malena. Velika žrtva da uspe u tenisu je otišla preko noći i razočaran sam i kao čovek i kao profesionalac. U istoriji tenisa se ništa slično nije desilo i ceo Dejvis kup tim će dati sve od sebe da pomogne Viktoru da prebrodi teške trenutke – istakao je vidno razočarani selektor Dejvis kup reprezentacije Srbije.

Cela situacija odigrala se posle Mastersa u Monte Karlu kada je Troicki poverovao doktorki koja mu je rekla da može dan kasnije da da krv jer se loše osećao, što je protivno pravilima Međunarodne teniske federacije (ITF). Troicki je to i učinio i bio negativan na doping testu, ali je iz nepoznatih razloga ITF burno reagovao i praktično uništio karijeru Troickom, koji će u 28. godini života praktično morati da započne karijeru od nule. Takođe, još uvek nije poznato da li će nekada 12. teniser na ATP listi moći da gleda uživo finale Dejvis kupa protiv Češke u Kombank areni s obzirom na to da mu je prisustvo polufinalu po naređenju ITF bilo zabranjeno. Troicki je povodom svega izdao zvanično saopštenje u kojem je između ostalog naveo da se nadao da će Sud u Lozani zanimati samo istina i da ova odluka stavlja tačku na njegove snove da bude vrhunski igrač. Teniski savez Srbije se takođe oglasio i stao na stranu Troickog .

ITF odgovorio Đokoviću

– Ono što je teže prihvatiti jeste kritika zvaničnika doping kontrole, koji obavljaju težak posao. Konačno, nezavisno od ove odluke, svi treba da se setimo da su pre tačno godinu dana antidoping programi bili pod ispitivanjem. To je ponovo naglasilo potrebu da budemo oprezni i da striktno primenjujemo pravila, nešto čemu mi i naši partneri iz teniskog Antidoping programa težimo kako bismo očuvali naš sport čistim – naveo je predsednik ITF Frančesko Biti kao odgovor na mnoge kritike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari