Smenjuju se srpski takmičari i takmičarke na Otvorenom prvenstvu Engleske u tenisu, a danas je došao red na Viktora Troickog i Jelenu Janković da okušaju svoju sreću u drugom kolu Vimbldona. Oboje s vrlo realnim šansama da odu dalje, jer imaju rivale po svojoj meri.

Posle tri eliminacije u startnim kolima i jednog ispadanja krug kasnije u poslednja četiri izdanja najstarijeg grend slem turnira Jankovićeva se pre dva dana svojski namučila za pobedu protiv Ruskinje Elene Vesnine, da bi tek posle tri seta (6:4, 3:6, 10:8), dva sata i 44 minuta, mnogo dramatičnih preokreta i čak 18 gemova u trećem setu pobednički podigla ruke uvis. Naredna protivnica Jevgenija Rodina još slabije je rangirana od Vesnine (89), a naruku tridesetoplasiranoj teniserki sveta iz Beograda naruku ide i statistika međusobnih duela sa 101. devojkom sa ovonedeljne WTA liste. Jelena i Jevgenija sastajale su samo dva puta, a Srpkinja je dobila i meč u Čarlstonu 2011. (2:0 / 6:3, 6:1) i susret u Lincu 2011. (2:0 / 6:2, 6:4). Isti je odnos snaga i u broju osvojenih titula u karijeri, jer ih je Jankovićeva skupila 13, dok Rodina još nije uzimala trofeje na turnirima. Ako nađe recept za mlađu rusku koleginicu, koja je u prvom kolu bila bolja od dobitnice „vajld karda“ Britanke Laure Robson (2:0 / 6:4, 6:4), nekada prva teniserka sveta napraviće najbolji plasman na Vimbldonu od londonskog debija 2004, kada je zaustavljena u osmini finala, i najverovatnije se sastati s braniteljkom titule Petrom Kvitovom.

I Troicki je favorit u svom meču, pošto su ga žreb i rezultati prvog kola spojili sa Britancem slovenačkog porekla Aljažom Bedeneom. Njih dvojica nisu pre igrali jedan protiv drugog, a bez tog iskustva Viktor može da se uzda u sjajnu formu poslednjih meseci i odnos snaga na ATP listi. Beograđanin je bio polufinalista nedavnih turnira u Kvinsu i Štutgartu, što mu je donelo proboj u prvih 25 tenisera sveta u povratničkoj sezoni posle suspenzije zbog kršenja antidoping pravila, a za razliku od protivnika zna kako je osvajati trofeje (2). Ljubljančanin sa adresom u Londonu pre ovog leta nije prolazio u drugi krug Vimbldona, najbolji plasman u karijeri mu je 71. mesto, a trenutno drži 75. poziciju. Međutim, velika borba i tesna pobeda nad Čehom Radekom Štepanekom (3:2 / 7:5, 1:6, 4:6, 6:3, 6:4) trebalo bi da budu dovoljno upozorenje Troickom da se ne šali sa Bedeneom, ako hoće da stigne do duela sa Špancem Rafaelom Nadalom u sledećem kolu.

Trojka sinoć nastupala

Juče su se za svoje mesto u trećem krugu borila tri predstavnika srpskog tenisa. Aktuelni šampion i prvi reket sveta Novak Đoković igrao je sa Fincem Jarkom Nieminenom, Ana Ivanović sa Amerikankom Betani Matek Sends, a Aleksandra Krunić sa Italijankom Sarom Erani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari