Ovogodišnje finale Otvorenog prvenstva Sjedinjenih Američkih Država za dame zauzeće specijalno poglavlje u istoriji ženskog tenisa. Em se niko nije nadao tituli Italijanke Flavije Penete, pored trofejne Serene Vilijams, em su svi ostali zatečeni odlukom najstarije osvajačice prvog gren slema u karijeri (s 33 godine i 200 dana) da odmah posle preuzimanja trofeja i pobedničkog čeka, na kraju senzacionalnog duela s takođe vremešnom zemljakinjom Robertom Vinči – 2:0 (7:6, 6:2), ode u penziju.


– Ovo je stvarno veliki trenutak za nas u Italiji i za ženski tenis u svetu. Ne mislim da smo nešto dodatno dokazale, jer smo ove godine već pokazale koliko smo dobre u ovome što radimo i koliko srca ulažemo svaki put kad izađemo na teren. A i fantastično je što možete da igrate protiv jedne od svojih prijateljica. Kao što sam rekla i pre meča, nije bitno ko će pobediti jer smo obe već pobedile. Niko od nas nije mislio da ćemo biti u finalu – ovako je počela oproštajni govor šampionka poslednjeg US Opena.

A onda je objasnila zašto je više nećemo gledati u Njujorku niti na bilo kom drugom velikom ili malom turniru.

– Zašto se povlačim? Zato što mi je nekada teško da se takmičim. Kada ste na terenu i kada morate da igrate 24 nedelje godišnje, morate svake nedelje da se borite, a ako se ne borite svake kao što sam se ja danas borila, biće loše. Mislim da ne mogu više to da radim, tako da je ovo savršeni trenutak. Bilo je stvarno teško doneti ovu odluku, ali sam srećna što sam je donela. Stvarno srećna i ponosna na sebe – otišla je uzdignuta čela sa „Flašing Medouza“ i 26. mesta na WTA listi Peneta.

Pošto je pre toga uspela da povede sa 4:2, pa dođe na ivicu ambisa (4:5) i na kraju jednom loptom u taj-brejku uzme prvi set, odnosno mini brejkom u drugom delu meča (5:3) stekne odlučuju prednost za najvećeg uspeha od početka bavljenja tenisom. U duhu krilatice „nikada ne reci nikad“.

Đoković i Federer sinoć odlučili o tituli

U borbi za svoju drugu titulu na US openu, treći grend slem trofej ove sezone i jubilarno 10. slavlje u finalima na turnirima iz Top 4 kategorije, najbolji teniser sveta Novak Đoković sinoć je 42. put u karijeri ukrstio reket s jednim od najboljih takmičara u istoriji muškog tenisa Švajcarcem Rodžerom Federerom. Srbin je pre toga slavio 20 puta, a jednom više poražen u okršaju sa svojim večitim rivalom.

Trijumf francuskog muškog dubla

Francuski tandem Pjer Ige Erber – Nikola Mau osvojio je Otvoreno prvenstvo SAD, pošto je u finalu bio bolji od britansko-australijske kombinacije Džejmi Marej – Džon Pirs – 2:0 (6:4, 6:4). To im je prva zajednička titula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari