Do sada su uprave vaterpolo klubova Partizan i Crvena zvezda svaka za svoj groš ukazivale na njihov katastrofalan finansijski i materijalni položaj, očajnički tražeći od države pomoć u spašavanju onoga što je ostalo od ova dva evropska prvaka i najvećih „proizvođača“ igrača za trofejnu reprezentaciju Srbije, a juče su zajedno digli glas protiv tretmana koji imaju u rođenom Beogradu.

Crno-beli i crveno-beli apelovali su na prestoničke čelnike da im, po ugledu na druge lokalne vlasti u zemlji i regionu, omoguće besplatne termine za treninge na beogradskim bazenima, što bi donelo ogromne uštede u tankim budžetima.

– Ovakva situacije imaće posledice na kompletan vaterpolo u Srbiji. Možda bi bolje bilo da se više ne bavimo vrhunskim sportom, ali onda nema govora o stvaranju igrača za reprezentaciju – po milioniti put upozorava predsednik crno-belih Aleksandar Šoštar, uz podsećanje da besparica na Banjici svake sezone na silu sve više podmlađuje ekipu jednog od tri najtrofejnija vaterpolo kluba u Evropi.

– Ne prihvatamo realnost i nastavljamo da se borimo, kako znamo i umemo. Ne znam šta bi trebalo da se desi pa da nemamo seniorski tim – ne odustaje od donkihotovske bitke svojevremeno jedan od boljih svetskih golmana.

Njegov kolega po funkciji iz tabora crveno-belih Viktor Jelenić tvrdi da sadašnjih 30 miliona dinara duga ne bi bili toliko veliki da Zvezda nema sporni trošak.

– Svi klubovi u regionu imaju besplatne termine, a kod nas sat košta 13.400 dinara. Ko to može da izdrži?! Došli smo u apsurdnu situaciju da je jeftinije deci kupiti članske karte i ići na termin sa građanstvom. Mi tražimo samo najosnovnije uslove za rad – objašnjava predsednik osvajača Evrolige iz 2013. godine, inače osvajač brojnih medalja za Jugoslaviju i Srbiju.

Do krajnjih granica osiromašenim večitim rivalima podršku je dao i predsednik Vaterpola saveza Srbije Milorad Krivokapić.

– Najljubaznije, u mirnom, kulturnom i civilizovanom tonu, molimo odgovorne ljude u Beogradu da shvate težak položaj vaterpolo klubova, u sportu koji našoj državi donosi najsjajnije medalje i reše pitanje uslova za rad. Očigledno je da se u tom sistemu moraju pronaći nove forme i novi oblici korišćenja i finansiranja, kako klubova, tako i sportskih centara. Dva kluba ne mogu da se izbore sa problemima. Samo u Beogradu postoji ovakva situacija, jer lokalne samouprave u drugim gradovima daju klubovima termina na slobodno korišćenje – tvrdi prvi čovek Saveza, čijih se selekcija setimo samo kada nas obraduju brojnim uspesima na velikim takmičenjima.

„Plavi delfini“ u užičkom kraju

Posle mini odmora od ponovnog osvajanja Svetske lige u Bergamu i vađenja olimpijske vize za Rio de Žaneiro 2016, najbolji srpski vaterpolisti nalaze se na sedmodnevnim pripremama na Zlatiboru i u Užicu, za Svetsko prvenstvo u Kazanju (26. jul – 8. avgust). Kada završe taj ciklus rada preseliće se u Niš, gde ih čeka međunarodni turnir (15 – 18. jul), sa reprezentacijama Španije, Crne Gore, Grčke, Nemačke, Rumunije i Hrvatske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari