Srpski plivač Velimir Stjepanović osvojio je drugu zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u Berlinu pošto je bio najbrži u trci na 200 metara slobodno.

Stjepanović, koji je dva dana ranije doplivao do najvišeg stepenika pobedničkog postolja i na duplo dužoj deonici, za dve stotinke ostavio je iza sebe domaćeg predstavnika Paula Bidermana. Novi evropski prvak postavio je i nacionalni rekord, pošto je do cilja stigao za 1:45.78 minuta.

– Uradio sam zaista sve što je bilo potrebno. Znao sam da me sve vreme prati svetski i evropski rekorder Biderman zbog čega sam morao da držim jak tempo. Očigledno je da sam sačuvao snagu za sam finiš. Presrećan sam – istakao je Stjepanović.

Stjepanović je odlično plivao u prvih 150 metara, ali je prilikom poslednjeg okreta izgubio vođstvo. Biderman je tada pojačao ritam, ali je Stjepanović odgovorio u poslednjih 25 metara, kao i u finalu na duplo dužoj deonici. Ostali plivači bili su daleko iza Stjepanovića i Bidermana, a mesto na podijumu obezbedio je i Francuz Janik Anjel, koji je imao 87 stotinki zaostatka za srpskim plivačem.

Stjepanović je, čini se, tokom jutra svesno žrtvovao svoju jaču disciplinu, pošto je nastup na 200 metara delfin završio u kvalifikacijama, da bi ostvario što bolji plasman u finalu. Ovu deonicu preplivao je za 1:58.06, što mu je bilo dovoljno tek za osamnaesto mesto. Bogdan Knežević je u kvalifikacijama na 200 metara prsno ukupno zauzeo 26. mesto, dok je Petar Petrović na 50 metara leđno bio 36. Andrea Basaraba je u trci na 800 metara slobodnim stilom imala najlošiji rezultat u svojoj kvalifikacionoj grupi, a na cilj je stigla posle devet minuta, deset sekundi i 14 stotinki.

Čestitke Vučića i Udovičića

Premijer Srbije Aleksandar Vučić čestitao je Stjepanoviću na osvajanju druge zlatne medalje na Evropskom prvenstvu. „Fantastičnim uspehom zadivili ste Srbiju, celu Evropu i svet. Ponosni smo što imamo takvog sportistu i čoveka kao što ste Vi”, rekao je Vučić. Čestitkama se pridružio i ministar sporta i omladine Vanja Udovičić. „Dve medalje u dve discipline dokaz su nespornog talenta. Velimir svojim veličanstvenim pobedama zasluženo postaje idol nacije”, navodi se u čestitki ministra Udovičića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari