Filmski vodič od 23. do 30 juna 1

List Danas izdvaja za ljubitelje filma šta se očekuje u narednih sedam dana na filmskim platnima. Svakog četvrtka donosimo nove preporuke.

23. jun

B-film: Požuda i zvuk u Zapadnom Berlinu“

Dokumentarac „B-film: Požuda i zvuk u Zapadnom Berlinu“ večeras (23. jun) otvara prvi Festival muzičkog dokumentarnog filma „Dok’n’Ritam“ (D’N’R) u Domu kulture Studenstki grad. Ovaj naslov govori o muzici, umetnosti i haosu u Divljem Zapadnom Berlinu osamdesetih: gradu oivičenom zidom koji je postao kreativno leglo za posebne vrste sub i pop kulture, privlačeći ingeniozne diletante kao i svetske zvezde, poput Dejvida Bouvija, Lu Rida ili Nika Kejva.

Inače, pod sloganom „Dokumenti našeg ritma“ do 26. juna u DKSG-u biće prikazana dokumentarna ostvarenja koja se bave različitim muzičkim žanrovima i autorima. U takmičarskom delu našli su se filmovi iz regiona, a u revijalnom publika će moći da pogleda aktuelne filmove inostrane produkcije. Publika će imati priliku da vidi 16 dokumentaraca o ex-yu rok sceni, sevdalinkama, Dženis Džoplin, Džimiju Hendriksu, hip-hopu (produkcije MTV i Vice) i drugim temama.

Dužina trajanja filma: 92 minuta

Država:Nemačka

Režija: Jörg A. Hoppe, Klaus Maeck, Heiko Lange

 

24. jun

  Dan nezavisnosti

Dan nezavisnosti: Nova pretnja

Nakon što je „Dan nezavisnosti“ dao novu definiciju visokobudžetnog filma, nastavak donosi priču o globalnoj katastrofi nesagledivih razmera. Ljudi osmišljavaju program odbrane, koristeći vanzemaljsku tehnologiju, kako bi zaštitili planetu jer predviđaju povratak okupatora. Ali, ništa ih ne može pripremiti za naprednu i daleko superiorniju vanzemaljsku silu. Međutim, genijalnost nekoliko hrabrih muškaraca i žena može da spase svet koji se našao na ivici propasti.

Dužina trajanja filma: 121 min

Država/Godina: USA/2016

 Žanr: akcija, naučna-fantastika

Glumci: Liam Hemsworth, Charlotte Gainsbourg, Jeff Goldblum, Vivica A. Fox, Bill Pullman

Režiser: Roland Emmerich

 

25. jun

Igra novca

Igra novca

Film „Igra novca“, koji je svetsku premijeru imao na nedavno održanom Kanskom festivalu, okupio je holivudski tim snova: oskarovce Džordža Klunija, Džuliju Roberts i Džodi Foster, koja se ovoga puta našla iza kamera, kao rediteljka.

Film se bavi se jednim danom u životima finansijskog TV analitičara Lija Gejtsa i njegove producentkinje Peti Fen. Na njihovu nesreću, to je ujedno dan kada im u studio upada naoružani, besni investitor, koji je izgubio sav novac i, u živom prenosu, preti da će ubiti Lija ukoliko mu ne otkrije gde mu je novac završio.

Nakon što su „Opklada veka“ i „Vuk sa Vol Strita“ kroz istinite priče predstavili mračnu stranu finansija, Džodi Foster donosi dramatičniju verziju ove teme. Rediteljka ističe da film, rađen po scenariju Alana Di Fjorea i Džima Kufa, nije samo polemika o sveprisutnom besu zbog ekonomske nepravde već studija ljudskih karaktera.

Dužina trajanja filma: 98 min

Država/Godina: USA/2015

Žanr: drama, triler

Glumci: Jack O’Connell, George Clooney, Julia Roberts, Caitriona Balfe, Dominic West

Režiser: Jodie Foster

 

26. jun

 

Rat

Rat

Danski film „Rat“ koji se našao u najužem izboru za nagradu Oskar za ostvarenja van engleskog govornog područja domaća publika nije imala prilike da pogleda ni na jednom od festivala kod nas. Ipak, naslov koji postavlja jedno jednostavno pitanje: šta raditi kada pravog odgovora nema, našao se u bioskopskoj distribuciji. Film, koji je režirao Tobias Lindholm, scenarista ostvarenja „Lov“, govori o komandiru čete Klauzu M. Pedersenu, koji je sa svojim ljudima stacioniran u avganistanskoj pokrajini. U međuvremenu, Klauzova supruga, Marija, pokušava da održi svakodnevni život u Danskoj, zajedno sa mužem u ratu i troje dece, kojima nedostaje otac. Tokom rutinske misije, u kojoj se vojnici nađu u unakrsnoj vatri, Klauz donosi odluku koja ima posledice po njega i njegova porodicu, a sve to kako bi spasio svoje ljude.

Dužina trajanja filma: 115 min

Država/Godina: DNK/2015

Žanr: drama, ratni

Glumci: Pilou Asbaek, Tuva Novotny, Dar Salim, Søren Malling

Režiser: Tobias Lindholm

 

27. jun

Alisa iza ogledala

Alisa iza ogledala

„Alisa iza ogledala“ je nova spektakularna pustolovina Tima Bartona koja ponovno okuplja zvezdanu glumačku ekipu Džonija Depa, En Hatavej, Miju Vasikovsku i Helenu Bonam Karter. U ovom nastavku Alisa se vraća u Zemlju čuda kako bi spasila Ludog Šeširdžiju. Na svom putovanju, Alisa sreće Vreme, Crvenu kraljicu i ostale likove, a hoće li imati vremena za čaj proverite u biskopima. 

Dužina trajanja filma: 108 min

Država/Godina: USA/2016

Žanr: avantura, fantazija

Glumci: Johnny Depp, Mia Wasikowska, Anne Hathaway, Sacha Baron Cohen

Režiser: James Bobin

 

28. jun

Boljšoj Vavilon

Boljšoj Vavilon

Sa Beldocs festivala u biskopsku ditribuciju dolazi dokumentarni film „Boljšoj Vavilon“. Januara 2013. godine Sergej Filin, bivši glavni baletan i umetnički direktor baletske kompanije Boljšoj, bio je na putu do kuće kada mu je neko polio lice kiselinom. Zlokoban napad obelodanio je ono što su Boljšoj upućenici znali već neko vreme. Ugledno pozorište bilo je u krizi, uzrokovanoj ličnim sukobima, ljubomorom i disfunkcijom. U nedeljama koje su usledile, baletan Pavel Dmitričenko je uhapšen i zatvoren zbog napada na Filina, a drugi baletani dali su ostavke ili su bili opušteni. U očajničkom pokušaju da se uspostavi mir u poznatom ruskom pozorištu, Kremlj postavlja novog direktora. Sezona 2013/2014. donela je više preispitivanja i krvoprolića. S jedinstvenim pristupom Boljšoj Vavilon otkriva mnoštvo ličnih i političkih podela među plesačima, menadžerima i radnicima iza scene, dok pozorište pokušava da izgladi odnose podeljene ali uvažene institucije i povrati svoj status vodeće plesne kompanije.

Dužina trajanja filma: 87 min

Država/Godina: GBR/2015

Žanr: dokumentarni

Režiser: Nick Read, Mark Franchetti

 

29. jun

U potrazi za Dori

U potrazi za Dori

Dizni Piksarov film „U potrazi za Dori“ vratiće na veliki ekran  omiljene likove: zaboravnu plavu ribicu (Anica Dobra), koja živi srećno na grebenu s Nemom (Marko Perić) i Marlinom (Branislav Platiša).

Kad se Dori iznenada seti da ima porodicu koja je možda traži, ovaj trio će krenuti na uzbudljivu avanturu preko okeana do kalifornijskog prestižnog Pomorskog instituta, rehabilitacionog centra i akvarijuma. U pokušaju da nađe svoju mamu (Nela Mihajlović) i oca (Bane Zeremski), Dori će potražiti pomoć od tri najintrigantnija stanovnika Pomorskog instituta: Henka (Predrag Ejdus), svadljive hobotnice koja često beži zaposlenima; Bejlija (Srđan Timarov), beluga kita koji je ubeđen da su mu veštine eholokacije u kvaru; i Nade (Jelena Trkulja), kratkovide kit ajkule. Dok se vešto budu kretali kroz zamršene unutrašnje radnje Pomorskog instituta, Dori i njeni drugari će otkriti čari svojih mana, drugarstva i porodice.

Dužina trajanja filma: 97 min

Država/Godina: USA/2015

Žanr: animirani

Glumci u domaćoj sinhronizaciji: Anica Dobra, Branislav Platiša, Predrag Ejdus, Srđan Timarov, Jelena Trkulja, Marko Perić, Nela Mihajlović, Bane Zeremski, Tinja Damnjanović, Mina Sovtić

Režiser: Andrew Stanton, Angus MacLane 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari