Pre šest godina u Rimu „delfini“ su doneli prvo zlato sa planetarnog šampionata za suverenu Srbiju; od tada prošla su dva Svetska prvenstva na kojima su naši momci imali relativan uspeh. Naime, na planetarnoj smotri u kineskom Šangaju 2011. Živko Gocić i saigrači došli su do finala gde su poraženi od Italije (8:7), dok su u Barseloni 2013. zauzimanjem sedmog mesta doživeli debakl.

Upravo je Svetsko prvenstvo u Kataloniji i najveći motiv našim vaterpolistima, koji žele da se iskupe za loše izdanje u Barseloni. Poseban motiv ima selektor Dejan Savić, koji je upravo u Španiji debitovao kao trener reprezentacije, nasledivši trofejnog Dejana Udovičića. Njegovo znanje i trenersko iskustvo nikada nisu bili upitni, međutim najslabiji rezultat na planetarnoj smotri u poslednjih dvadeset pet godina sigurno je razočarao i samog stručnjaka, koji slovi za vrlo realnog čoveka u svakom pogledu.

Bez obzira na osvojenu Svetsku ligu i obezbeđen prolaz na Olimpijske igre naredne godine u Riju, selektor Savić je tokom priprema, ali i na samom prvenstvu u Kazanju delovao veoma prizemno, svestan da samo jedan loš dan može radikalno uticati na konačan plasman „delfina“. U mislima mu je sigurno četvrtfinale iz Barselone, kada je Crna Gora bila bolja (9:8), zbog čega je Srbija završila takmičenje tek na razočaravajućem sedmom mestu.

Ranjivost odbrane u čuvanju sidraša, veći pritisak na Prlainovića i Filipovića usled odsustva suspendovanog Rađena i neiskustva mladog Jakšića pozivaju na oprez sve u taboru „delfina“, pogotovo kada na red budu došle utakmice posle kojih popravni ne postoji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari