Na porodičnom gazdinstvu preduzetnice Blaženke Beronje Nananin salaš održana je peta Otvorena škola edukacije u oblasti organske proizvodnje. Početak realizacije projekta Život u skladu sa prirodom – uspešna žena na selu otvorila je direktorka Pokrajinski zavod za ravnopravnost polova Vesna Šijački.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Ona je istakla da je Zavod na osnovu istraživačkih rezultata o položaju seoskih žena osmislio program Otvorene škole edukacije. Cilj je unaprediti profesionalne veštine i kompetencije preduzetnica za ovakav vid bavljenja poljoprivredom.

Jednodnevna radionica okupila je učesnice iz Bezdana i okoline i drugih vojvođanskih sela, kao i eminentne stručnjakinje u polju organske proizvodnje. Profesorka Branka Lazić, autorka nekoliko knjiga o organskoj poljoprivredi, ukazala je na potencijale biobašte, na potrebu očuvanja i poboljšanja kvaliteta zemljišta uz maksimalno korišćenje istog i uz intenziviranje povrtarskih plodova kroz primenu biljaka prijatelja.

Podršku ovakvim inicijativama uputila je i Gordana Forgić, saradnica Poljoprivredne stručne službe Sombor, koja je učesnicama poklonila pakete semena autohtonog povrća. Primere dobre prakse predočila je Marina Krstić vlasnica imanja „Sunčana strana“ iz Hopova predstavljajući svoju baštu koju obrađuje po principu permakulture kao i gradnju od slame kao spoj tradicije i inovacije

Učesnice seminara posetile su i preduzeće Agrobezdan, koje je u svom poslovnom krugu deo prostora prilagodilo održavanju budućih manifestacija Bio-bazara i gastronomskih festivala zdrave hrane. Na ovaj način u Bezdanu se stvara platforma za buduće Otvorene škole edukacije u oblasti organske proizvodnje i agro-eko turizma koja ima za cilj poboljšanje ekonomskog položaja žena u ruralnoj oblasti i stvaranja povoljnijeg društveno-ekonomskog ambijenta za agrarni razvoj.

Projekat je realizovalo Udruženje žena Feronia Bezdan uz finansijsku podršku Zavoda za ravnopravnost polova. Za realizaciju ovog programa dodeljena su sredstva u ukupnom iznosu od dva miliona dinara po Javnom konkursu za dodelu bespovratnih sredstava udruženjima žena na teritoriji AP Vojvodine za finansiranje preduzetničkih inicijativa u oblasti organske proizvodnje. Sredstva je dobilo osam udruženja žena koja su učestvovala u programu Organska hrana – šansa za sve 2013. i koja već primenjuju principe organske poljoprivredne proizvodnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari