Pokrajinska vlada usvojila je Izveštaj o radu pokrajinskih sekretarijata, u periodu od januara do kraja avgusta 2014. godine.

Tim povodom, o najznačajnijim aktivnostima i rezultatima govorili su predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić, potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić i potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice Mihalj Njilaš.

Ukazujući na podatak da je pokrajinska administracija mala, jer je u njoj zaposleno 1.020 ljudi, predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić je rekao da je ona efikasna i ispunjava zadatke, iako joj „Republika duguje 30 milijardi dinara za ovu godinu“.

– Pokrajinska vlada dobila je prvu nagradu „Fajnenšel tajmsa“ za efektivnost stranih ulaganja, prvu nagradu Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata za najbolji projekat stranih direktnih investicija, ugovoreno je 15 novih stranih investicija i reinvesticija 12 stranih kompanija, i još 15 investicija koje će biti realizovane u naredne tri godine. Ukupna vrednost tih investicija je 397 miliona evra – naveo je Pajtić.

Govoreći o programima zapošljavanja on je istakao da je tako zaposleno 4.425 lica, te da će kroz strane investicije biti zaposleno još 4.725 ljudi. Predsednik Pokrajinske vlade napomenuo je da, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u Vojvodini danas ima 96.000 nezaposlenih manje u odnosu na 2004. godinu, kada je prvi put izabran za predsednika Izvršnog veća Vojvodine.

– Pokrajinska administracija učestvuje u realizaciji 191 programa međunarodne naučno-tehnološke saradnje. Izdvojili smo 200 miliona za sufinansiranje projekata koji se finansiraju iz fondova EU – naveo je Pajtić.

Kad je reč o zdravstvu, 510 miliona dinara namenjeno je zdravstvenim institucijama u Vojvodini, što je doprinelo mnogo boljem stanju zdravstvenih institucija, kazao je on.

Predsednik Pokrajinske vlade najavio je da se Pokrajina neće zaduživati za završetak Kamenice 2, jer su uštedama obezbeđena sredstva i da pokrajinska administracija neće podići nijedan kredit.

Što se tiče rezultata u poljoprivredi, Pajtić je naveo da je realizovano 528 investicija u saradnji sa vojvođanskim poljoprivrednicima i da je orijentacija Pokrajinske vlade ulaganje u sisteme za navodnjavanje i povrtarstvo i voćarstvo.

– Podigli smo i izvoz i produktivnost na mnogo viši nivo – rekao je on.

Pajtić je podvukao da je Vojvodina jedini deo države koji ima predmet „reproduktivno zdravlje“ u školama, iz kojeg deca uče na koji način da stupe u odnose sa sebi dragom osobom, da zaštite i sebe i tu osobu, i na koji način da izrastu u zdrave, neopterećene ljude.

Pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje, Slaviša Grujić rekao je da, mimo redovnih konkursa, taj Sekretarijat podržava i veliki broj drugih projekata, koje je nabrojao.

– U zaštiti kulturnog nasleđa smo nabavili i implementirali softver IMUS, čime smo obezbedili softversku bazu za umrežavanje svih muzeja u Vojvodini. Naveo bih početak projekta rehabilitacije Franjevačkog samostana u Baču, koji radimo u saradnji sa programom EU pod nazivom „Ljubljanski proces 2“. Radimo na završetku rekonstrukcije dvorca Denđerskih u Čelarevu. Takođe, podržali smo mnoge značajne izložbe, kao što su „Bela Rusija – ruska emigracija u Vojvodini“, izložba arhivskih dokumenata o početku Prvog svetskog rata, obeležavanje 250 godina od osnivanja Banatske vojne granice, zatim tu spada adaptacija Tekelijanuma u Budimpešti, rekonstrukcija Beogradske kapije, gde učestvujemo zajedno sa Gradom Novim Sadom i Republikom, zatim saradnja sa Autonomnom regijom Friuli-Venecija u okviru programa decentralizovane saradnje EUROSTART, saradnja sa regijom Umbrija i gradom Peruđom – naveo je Slaviša Grujić.

U okviru savremene umetničke produkcije, Grujić je istakao niz konkursa, ali i pružanje podrške pozorištima i manifestacijama.

– Ove godine, uspešno smo realizovali i „Šekspir festival“, koji ima značajno mesto – rekao je Grujić istakavši da rad sekretarijata, koji ima odlične odnose sa ministarstvom i mnogim lokalnim samoupravama, mora biti u osnovi izbalansiran i decentralizovan.

U oblasti informisanja, Grujić je izdvojio stručnu konferenciju o regionalnim medijima u Jugoistočnoj Evropi.

– Uz učešće velikog broja gostiju iz inostranstva, razgovarali smo o budućnosti regionalnih medija i pokušali da Vojvodinu predstavimo na pravi način – kazao je Grujić.

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice Mihalj Njilaš izdvojio je tri segmenta rada resornog sekretarijata, a to su izrada akata i propisa koji su već doneti i koji će tek biti, potom aktivnosti koje se odnose na jačanje dvojezične nastave u Pokrajini i projekti koji se odnose na afirmaciju multikulturalizma i tolerancije u Vojvodini i konkurs koji se odnosi na službenu upotrebu jezika i pisama u lokalnim samoupravama.

Sto miliona izdvojeno za specifične bolesti

Kako je naveo predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić, u budžetu AP Vojvodine obezbeđeno je 100 miliona dinara za posebne programe za lečenje bolesti specifičnih za ovaj region.

– Nadamo se da će Republika slediti ovaj primer i, naročito je važno da se ove, specifične bolesti leče na adekvatan način. U pripremi je i nacrt odluke za program sufinansiranja biomedicinski potpomognute oplodnje za drugo, treće i svako naredno dete, zato što smo definisali da je jedan od najvećih problema u Vojvodini, ali i u celoj zemlji, upravo „bela kuga“, nizak natalitet i sterilitet velikog broja bračnih parova – kazao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari