RSSBeograd

07/06/2014 00:07

Radovi u toku

Piše: Božidar Andrejić

Nedavne ulične bujice potkopale su, kao i mnoge druge širom grada, i kanalizacionu šahtu koja je junak ove beleške. Nalazi se ponad Plavog mosta, na uglu Mokroluške ulice i jednog sada bezimenog sokaka koji se nekad zvao Trogirska padina. Dok je Trogir još bio „u našim srcima“ i našoj zemlji. „Kvalitet“ i razmere ove novonastale rupe je dostojan poštovanja, a opasnost od upadanja točkova u nju, ta

Pročitaj

Na otpadu najviše nameštaja, parketa i bele tehnike

05/06/2014 23:43

Na otpadu najviše nameštaja, parketa i bele tehnike

Piše: D. Majstorović

Iz Obrenovca na deponiju u Vinči dnevno stiže od 300 do 500 tona smeća, kažu u JKP „Gradska čistoća“.

Oni ističu da te dodatne količine otpada ne predstavljaju problem za funkcionisanje preduzeća.

Pročitaj

Nordijska saradnja kao primer Srbiji

05/06/2014 00:20

Nordijska saradnja kao primer Srbiji

Piše: I. Zlatić

Povodom obeležavanja Nordijskog dana, u Beogradu se juče po prvi put održao seminar o nordijskoj saradnji. Pored seminara, bio je upriličen i prijem na kom su domaćini bili ambasadori Norveške, Finske, Švedske, Danske i Islanda.

5.00 Pročitaj

Oglasite se na www.danas.rs

05/06/2014 23:38

Briga o javnom prostoru neophodna kao kuvanje

Piše: S. Ž.

Otvaranjem kazana sa ribljom čorbom, specijalitetom savske obale, u takozvanoj Španskoj kući, juče je tačno u podne simbolički započet projekat ‘’Urban Cooks’’ (urbanistički kuvari), u okviru Mikser festivala, koji se održava do 8. juna pod sloganom „Održiva utopija“. Urbanistički kuvari su deo programa „Pametniji gradovi“, a cilj je promovisanje uključivanja građana u proces projektovanja grada.

4.86 Pročitaj

Poetika navijanja

05/06/2014 00:23 | Beograd

Poetika navijanja

Piše: I. Matijević

„Ova knjiga umetnost je koja priča o sportu kao umetnosti“, zaključio je legendarni trener Partizana Duško Vujošević, govoreći o knjizi „Samo bogovi mogu obećati“svog prijatelja i jednog od najvećih „grobara“ Boža Koprivice. Ovo dopunjeno izdanje, po prvi put na srpskom tržištu kako se to kaže, objavila je Geopoetika. Prikladno, tik uoči početka novog Svetskog prvenstva u fudbalu, baš kao što je to četiri godine ranije prvi put učinio zagrebački izdavač Ljevak.

4.95 Pročitaj

05/06/2014 00:18

U julu počinje rekonstrukcija Ulice vojvode Stepe

Piše: B. I.

U narednih mesec i po dana počeće rekonstrukcija ulice Vojvode Stepe. Grad je već potpisao ugovor sa najpovoljnijim izvođačem koji je prošao tender, izjavio je juče gradski menadžer Goran Vasić.

Pročitaj

05/06/2014 23:43

„Zajedno sa životinjama“

Piše: B. S.

Centar za promociju nauke u saradnji sa Veterinarskim fakultetom Univeziteta u Beogradu, otvorio je juče u Naučnom klubu CPN-a, izložbu pod nazivom „Zajedno sa životinjama“. Svi zainteresovani građani, moći će da vide raznovrsne eksponate i prikaze životinjskog sveta, kao i instrumente kojima se vrše različita istraživanja. Ulaz je slobodan.

Pročitaj

05/06/2014 23:41

Mali: Deponija nije jedini ekološki problem

Piše: B. I.

Grad Beograd je čestitao danas Svetski dan zaštite životne sredine svim ekološkim organizacijama, građanima koji učestvuju u ekološkim akcijama, kao i kompanijama koje daju svoj doprinos zaštiti životne sredine.

Pročitaj

05/06/2014 23:40

Nema izmeštanja dalekovoda

Piše: D. Majstorović

Dalekovod u Vinči mora biti izgrađen. Drugog rešenja nema. Naš najveći problem su ustvari nelegalno podignuti objekati u Vinči koji se nalaze na trasi izgradnje dalekovoda za transformatorsku stanicu Beograd 20, kategorični su iz JP „Elektromreža Srbije“.

Pročitaj

05/06/2014 23:39

„Klima se menja. A ti?“

Piše: D. M.

U organizaciji Centra za unapređenje životne sredine, juče u Domu omladine predstavljena su najbolja idejna rešenja za uređenje gradskih krovova i urbanih džepova sa nacionalnog konkursa Arhiton „Klima se manja. A ti?“

Pročitaj

05/06/2014 00:19

Dijalogom vratiti kranove u prestonicu

Piše: V. J.

Svako ko podnese zahtev za izdavanje građevinske dozvole u Beogradu, može preko internet stranice gradskog Sekretarijata za urbanizam da proveri dokle je njegov predmet došao i ko ga obrađuje. Ovo je, prema rečima gradonačelnika Siniše Malog, jedna od mera koja će omogućiti „povratak kranova“ u prestonicu i oživiljavanje posustale građevinske industrije, a koja je epilog redovnih sastanaka predstavnika Grada i Udruženja građevinarstva Privredne komore Beograda.

Pročitaj

05/06/2014 00:17

Briga o pacijentu najvažnija

Piše: N. V. D.

U poslednjih 10 godina stopa smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti je naglo porasla. Potrebno je na vreme reagovati i sprečiti dalji rast broja obolelih od visokog krvnog pritiska, kako bi se izbegao fatalan ishod, izjavio je doc. dr Nebojša Tasić, predsednik Udruženja centara za hipertenziju, prevenciju od infarkta i šloga, na održanoj konferenciji Hispa udruženja u hotelu „M“.

Pročitaj

05/06/2014 00:16

Donacija od 2.230 evra

Piše: M. P.

Piraeus banka juče je Domu za decu i omladinu ometenu u razvoju „Sremčica“ uručila donaciju u iznosu od 2.230 evra. Ovu nagradu su zaposleni Piraeus banke obezbedili učešćem u humanitarnoj trci Beogradskog maratona. Ideja Piraeus banke bila je da se za svaki pretrčani kilometar donira određena suma koja će ići u dobrotvorne svrhe.

Pročitaj

Od pametnijih gradova do urbanističkih kuvara

03/06/2014 23:14

Od pametnijih gradova do urbanističkih kuvara

Piše: B.Č.B.

Staro jezgro i žila kucavica Beograda Savamala će od 5. do 8. juna zahvaljujući Mikser festivalu postati stecište urbanista, arhitekata i umetnika iz svih krajeva sveta i veliki festival ulične umetnosti. Kroz mnogobrojne projekte u okviru festivala koji se ove godine odvija pod sloganom „Održiva utopija“, urbanisti i arhitekte će pokušati da daju odgovore na pitanja o odnosu građana i okoline, sadašnjosti, budućnosti viziji razvoja ovog dela grada koji se godinama klacka između revitalizacije i devastacije.

5.00 Pročitaj

03/06/2014 23:14

Nema obustave rada privatnih prevoznika

Piše: D. Majstorović

Neće biti obustave rada privatnih prevoznika na ulicama Beograda. Uspeli smo da odložimo problem za sada, iako je situacija izuzetno teška, izjavio je za Danas, Radivoj Bjelajac, direktor privatnog prevoznika „Dumeko“.

5.00 Pročitaj

03/06/2014 23:12

Službeni automobili služili i u privatne svrhe

Piše: N. D.

Nije postojao red u korišćenju službenih vozila, ponekad su se koristila i u privatne svrhe i po 24 časa dnevno. Automobile su vozili savetnici, sektorski direktori, službenici i sekretarice, kaže Borko Milosavljević, pomoćnik gradonačelnika Beograda. On dodaje da je posle analiziranja troškova u gradskim preduzećima, zaključeno da su neki izdaci izuzetno visoki i da je na osnovu toga Gradska uprava došla na ideju da proda 263 službena vozila.

1.00 Pročitaj

03/06/2014 23:11

Dragocena pomoć suseda u pridruživanju EU

Piše: V. J.

Veća stabilnosti i sigurnost, mesto za pregovaračkim stolom u globalnim organizacijama, efikasnija javna uprava i pravosuđe, znatno smanjenje korupcije, više stranih ulaganja, sveukupno bolji kvalitet života - naveo je Gordan Markotić, ambasador Hrvatske u Srbiji, neke od brojnih koristi koje je njegova zemlja ostvarila članstvom u Evropskoj uniji. On je juče, u ambasadi ugostio studente Fakulteta političkih nauka i njihovu profesorku i šeficu pregovaračkog tima Srbije u pregovorima sa EU, Tanju Miščević i predstavio im kako je izgledao put Hrvatske ka punopravnom članstvu.

5.00 Pročitaj

03/06/2014 23:10

Uklanjanje nelegalne prodaje na „Veletržnici“

Piše: I. Z.

Akcija uklanjanja nelegalne prodaje poljoprivrednih proizvoda u blizini „Veletržnice Beograd“ nastavljena je, nakon što su insprektori Komunalne policije prošlog vikenda uklonili kombi iz kojeg je nelegalno prodavana roba.

Pročitaj

Mlečni paketi za najmlađe

02/06/2014 23:44

Mlečni paketi za najmlađe

Piše: I. Z.

Kompanija Imlek je povodom svetskog Dana mleka donirala svoje proizvode u devet ustanova koje zbrinjavaju bolesnu i decu bez roditeljskog staranja. Mlečne pakete štićenicima Doma za nezbrinutu decu „Jovan Jovanović Zmaj“ odneli su predstavnici kompanije kao i čuveni Mića i Aćim, junaci dečije serije „Na slovo na slovo“.

Pročitaj

02/06/2014 23:43

Prvi korak ka izgradnji stanice

Piše: V. J.

Posle jučerašnje dodele nagrada u Urbanističkom zavodu Beograda počinju da se naziru konture buduće autobuske i železničke stanice Novi Beograd. Stručna komisija na čijem čelu je bio gradonačelnik Beograda Siniša Mali odlučila je da nagradi projekat autorskog tima „Proaspekt“ d. o. o. koji čine Vladimir i Milan Lojanica sa saradnicima. Pobedničko rešenje će inspirisati Plan detaljne regulacije Urbanističkog zavoda koji će, prema rečima direktora Nebojše Stefanovića, biti gotov u narednih godinu dana kada će i konačnan izgled stanice u novobeogradskom bloku 42 biti poznat. Na pitanje kada će stanica biti izgrađena, Stefanović ne zna odgovor i kaže da to u prvom redu „zavisi od finansija“.

5.00 Pročitaj