Beogradski Goethe-Institut sinoć je zvanično otvorio paviljon u Španskoj kući u Ulici braće Krsmanović broj 2, čime je ovo razrušeno zdanje dobilo novi izgled. Kao uvertira svečanom otvaranju paviljona, japanska dizajnerka hrane, Uno Fudžisava, održala je kurs spremanja balkanskog sušija pod nazivom “Napravite svoju beogradsku suši rolnicu”.

Oko 21.30 najzad se upalilo svetlo unutar Španske kuće, čime je simbolično započeta obnova zapuštene gradske četvrti – Savamale. Sve ovo je deo projekta „Urban Inkubator: Beograd“, koji će trajati do novembra.

Arhitekte Tim Rinic i Nikola Banković dizajnirali su tri privremena paviljonska prostora koristeći oplatne elemente koji se inače koriste za izlivanje betona na gradilištima, a 200 tona materijala, nikada korišćenog u savremenom dizajnu, postavila je kompanija PERI za svega 13 dana.

Zadatak ove privremene arhitekture je u tome da učesnicima projekta „Urban Incubator: Belgrade“, ali i žiteljima Savamale, obezbedi adekvatne uslove za raznorazne aktivnosti. Posetioci tu mogu dobiti mnoge informacije, umetnici i arhitekte koji učestvuju u projektu stiču tako prostor za rad, a ovde će se odigravati i kulturne manifestacije, poput izložbi ili radionica, kao i svečani i drugi društveni događaji.

Ovo prividno sasvim beskorisno zdanje preobrazilo se sada u centralni prostor za manifestacije koje će se odvijati u okviru projekta „Urban Incubator: Belgrade“. Inače, Španska kuća svojevremeno je služila kao carinarnica, ali je u Titovoj Jugoslaviji prepuštena na milost i nemilost zubu vremena, tako da je potpuno propala. Jedno vreme postojala je želja da se na tom mestu otvori hotel. Međutim, investitor je zapao u finansijske teškoće, pa je bio prinuđen da odustane od te zamisli. Od tada ovde stoje ruševine sve do 2012. godine, kada je beogradski Goethe-Institut dobio pravo privremenog korišćenja, u želji da pomoću tzv. privremene arhitekture Špansku kuću transformiše u prostor za kulturne manifestacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari