Na konferenciji „Instrument za pretpristupnu pomoć – IPAII 2014-2020 – nove mogućnosti i novi izazovi u procesu pregovora Srbije se Evropskom unijom“, koju je organizovao Evropski pokret u Srbiji i Fondacija Fridrih Ebert, pokrajinski sekretar Branislav Bugarski istakao je da Vojvodina predstavlja poluostrvo u Evropskoj uniji, jer je sa svih strana okružena teritorijom EU, te je duboko prožeta programima prekogranične saradnje.


– U proteklom periodu, 2007-2014. godine, na teritoriji Vojvodine realizovani su projekti u vrednosti od 120 miliona evra. Od 460 projekta iz IPA fondova za prekograničnu saradnju, implementirana su 344, odnosno 87 procenata, dok je nivo apsorpcije izuzetno visok, te je 93 odsto sredstava utrošeno – kazao je Bugarski.

On je naveo da Pokrajina ima jasnu viziju kada je reč o poziciji Vojvodine u pregovorima sa EU, u svim oblastima koja se direktno tiču građana Vojvodine.

– Za budućnost je važno kolike kapacitete ćemo imati da radimo projekte. U tom smislu, bitno je da razvijemo tehnički i finansijski kapacitet. Pre svega potrebno je da što širi krug ljudi bude upućen u sistem EU kako bi na što bolji način rešili određene izazove. Takođe, moramo da znamo koji su izazovi pred nama i da pripremimo dokumentaciju – rekao je pokrajinski sekretar istakavši da je to pokrenuto kroz sistem gde svaka opština mora da ima autoritet za lokalni ekonomski razvoj, što je i urađeno u svih 45 opština Vojvodine.

Prema rečima sekretara Bugarskog, programi prekogranične saradnje sa Hrvatskom, Mađarskom i Rumunijom su za Vojvodinu veoma važni i tu se očekuje 80 miliona evra u narednih sedam godina.

– Mi smo izdvojili određena sredstva, u Razvojnom fondu Vojvodine 1,5 miliona evra za pretfinansiranje i u Pokrajinskoj vladi dva miliona evra za sufinansiranje evropskih projekata. Na taj način nastojimo da podignemo našu konkurentnost – zaključio je Bugarski.

Na panelu o iskustvima i pripremljenosti lokalnih aktera za efikasno korišćenje EU fondova u novom budžetskom periodu 2014-2020, pored Bugarskog su govorili i pomoćnica direktora Kancelarije za evropske integracije Sanda Šimić, pomoćnik generalnog sekretara za usluge članstva Stalne konferencije gradova i opština Ivan Milivojević i direktor Regionalne razvojne agencije istočne Srbije Vladan Jeremić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari