Pokrajinska zaštitnica građana – ombudsmanka predstavila je izveštaj o istraživanju ove institucije pod nazivom „Četiri godine nacionalnih saveta nacionalnih manjina“.


Govoreći o razlozima za sprovođenje istraživanja i značaju praćenja rada nacionalnih saveta nacionalnih manjina pokrajinska ombudsmanka Aniko Muškinja Hajnrih je istakla da se odmah nakon konstituisanja nacionalnih saveta 2010. godine pokazalo da primena Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina neće biti jednostavna.

– Tu se ombudsman našao u ulozi nekoga od koga su, pre svega, traženi saveti, mišljenja, pojašnjenja u vezi sa pojedinim odredbama ovog zakona, te je zbog toga Pokrajinski zaštitnik građana odmah na početku odlučio da proveri koliko jedinice lokalne samouprave shvataju i razumeju ovaj zakon, a od nacionalnih saveta nacionalnih manjina su prikupljeni podaci o njihovim nadležnostima – rekla je Muškinja Hajnrih ističući da je period nakon toga proveden u stalnoj saradnji sa jedinicama lokalne samouprave i nacionalnim savetima, kako bi se pokušao pronaći odgovor na sva postavljena pitanja.

– Zbog toga smo, protekom četiri godine, odlučili da sumiramo celokupni rad nacionalnih saveta i da našoj zajednici pružimo sveobuhvatne podatke koje mogu da koriste svi – zaključila je ombudsmanka.

Eva Vukašinović, zamenica pokrajinskog ombudsmana za zaštitu prava nacionalnih manjina, predstavljajući rezultate istraživanja, zaključke i preporuke izrazila je nadu da će nakon obavljenih izbora nacionalni saveti pokazati više inicijative i u većoj meri nego što je to do sada bio slučaj, koristiti ovlašćenja propisana Zakonom o nacionalnim savetima nacionalnih manjina. Ona je podsetila da pojedini nacionalni saveti nisu u mogućnosti da koriste sva ovlašćenja propisana zakonom i postavila pitanje da li manjine koje nemaju kapaciteta za ostvarivanje pojedinih kolektivnih prava moraju posedovati tako široka ovlašćenja. Vukašinovićeva je istakla da je Pokrajinski ombudsman sproveo istraživanje kako bi na osnovu mišljenja nacionalnih saveta došao do saznanja u kom pravcu treba vršiti izmene Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina i da su se dobijeni odgovori odnosili na finansiranje, a ne na ovlašćenja nacionalnih saveta. Ona je upozorila da se prilikom izmena i dopuna zakona mora voditi računa o ustavnoj odredbi da se dosegnuti nivo ljudskih i manjinskih prava ne može smanjivati.

Istraživanje je sprovedeno 2014. godine sa ciljem analize primene Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina od strane nacionalnih saveta u mandatnom periodu 2010-2014, a sadrži i rezultate prethodna dva istraživanja o primeni pomenutog Zakona od strane jedinica lokalne samouprave i nacionalnih saveta u prve dve godine nakon početka njegove primene.

Štampanje izveštaja „Četiri godine nacionalnih saveta nacionalnih manjina“ omogućila je Fondacija za otvoreno društvo u Republici Srbiji, a u elektronskoj verziji dostupan je na sajtu Pokrajinskog zaštitnika građana – ombudsmana na adresi www.ombudsmanapv.org.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari