Povodom obeležavanja sto godina od Velikog rata u kongresnoj sali hotela „Putnik“ u Novom Sadu održava se dvodnevna međunarodna konferencija o projektu „VREME – SEĆANjE – IDENTITET – ARHIV“.

Arhiv Vojvodine je u saradnji sa časopisom za savremenu kulturu Vojvodine „Nova misao“ pod pokroviteljstvom Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije započeo realizaciju projekta pod ovim nazivom. Cilj projekta je valorizacija uloge arhivske građe, ali i analiza delovanja i uloga medija i medijskog diskursa u jednom konkretnom istorijskom događaju. Konferencija, koju je organizovao Arhiv Vojvodine pod nazivom „Arhiv, mediji i kultura sećanja u Prvom svetskom ratu“ okupila je preko 30 učesnika iz zemalja u okruženju, kao i iz Austrije, Italije i Makedonije.

Potpredsednik Pokrajinske vlade i Pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić rekao je da ova konferencija i njena tema čuvaju sećanja o velikom istorijskom događaju.

– Tema konferencije koja u svom naslovu nosi pitanja i diskusije vezane za kulturu, medije, sećanje i arhiv u Velikom ratu je samo dokaz da su ovo segmenti koji čuvaju sećanja, čuvaju istoriju i uspomenu na neka dešavanja kako u dalekoj istoriji, tako i danas – kazao je Grujić navodeći da „i fotografija, koja je posebna vizuelna beleška vremena, čini niz u kojem je i ona bitna arhivska građa“.

– Svi se sećamo fotografije srpskog vojnika-izviđača u Prvom svetskom ratu, koja nam je i dan-danas simbol tog istorijskog događaja. Sve je to dokaz da naša sećanja, dešavanja i zbivanja moraju biti arhivirana, dokumentovana i sačuvana, zato je Sekretarijat za kulturu i javno informisanje podržao projekte Radio-televizije Vojvodine koji su vezani za sređivanje i čuvanje dokumentovane arhivske građe, kao jednog instituta sećanja, jer zabeleška prošlosti jeste zalog i za čuvanje budućnosti – istakao je pokrajinski sekretar.

U ime Arhiva Vojvodine prisutnima na skupu obratio se direktor Branimir Andrić, koji je rekao da ova međunarodna konferencija jeste organizovana povodom obeležavanja 100 godina od početka Prvog svetskog rata, kroz jedan poseban izbor arhivskog materijala i dokumenta. Direktor Arhiva je u radnom delu konferencije imao uvodno izlaganje o životu tokom rata i o tome sačuvanim dokumentima, predsednik Vojvođanske politikološke asocijacije i politički analitičar Duško Radosavljević pričao je o socijaldemokratskim partijama južnoslovenskih zemalja tokom Prvog svetskog rata. Profesori Filip Krčmar i Aranka Balint govorili su o početku Prvog svetskog rata u svetlu velikobečkerečke štampe, dok je Danijela Branković pričala o Petrovaradinu u Prvom svetskom ratu – cenzura i zaplena antimonarhistički orijentisane štampe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari