U Galeriji likovne umetnosti poklon zbirke Rajka Mamuzića otvorena je izložba „Ponterosso/Memorie“, u okviru manifestacije „Dani Istre u Vojvodini“.


Podsekretar pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje Radoslav Petković obratio se prisutnima u ime sekretarijata, apostrofirajući postojanje tradicionalne saradnje Vojvodine i Istre, kao saradnju dve regije i kao deo priče koja je imala zajedničku istoriju, o čemu na neki način govore i izložene crno-bele fotografije čuvenog tršćanskog Ponte Rosa. Sa duhom melanholije i sećanja na ta davna vremena neke generacije se još uvek dobro toga sećaju i zato je danas posebno zadovoljstvo prisećati se tih dana i nekog drugačijeg vremena.

Vladimir Torbica, pročelnik istarske županije za kulturu, uputio je pozdrave u ime istarskog župana Valtera Flega. Trst je u to vreme tokom 70-ih i 80-ih godina bio tačka susretanja Jugoslovena, s tim što su Istrani imali posebnu privilegiju da granicu mogu preći sa tada poznatim „sivim pasošima“ zbog kojih nisu imali zadržavanja na granicama. Iako smo imali tu privilegiju, naša zajednička istorija je deo današnje postavke o kojoj su veštim fotografijama ispričane priče o tome. Danas je Trst daleko od Ponte Rosa, već je to jedan sjajan evropski grad.

Autorka izložbe Nuša Hauser iz Centra za nematerijalnu kulturu Etnografskog muzeja Istre je istakla da su upravo ove fotografije Romana Grozića, autora fotografija, priča o nematerijalnoj kulturi, koja u ovom slučaju je nastala kao priča o trgovačkim putevima, a oni su često bili putevi širenja kulture.

Kolumnista Teofil Pančić zvanično je otvorio izložbu, podsetivši da su to bila neka vremena kojih se tadašnja socijalistička Jugoslavija seća, kao čežnje za nekim drugim državnim uređenjem kakvo je tada imala Italija i tog potrošačkog bogatstva, koje nam je nedostajalo u velikoj meri. Danas, naravno, na ta vremena gledamo sa sličnom čežnjom, jer možda imamo veću mogućnost potrošačkog izbora, ali nemamo tolikih materijalnih mogućnosti da sve sebi priuštimo i zato sa posebnim zadovoljstvom otvaram izložbu sećanja na Ponte Roso.

Izložba „Ponterosso/Memorie“ nastoji da podstakne sećanja na šoping Jugoslovena, koji je svoj vrhunac doživeo 1978. godine na trgovima Trsta. Ona to čini uz pomoć fotografija, video-prezentacija, dokumenata i različitog drugog materijala iz tog vremena, prikupljenih iz arhiva i privatnih kolekcija.

Sedamdesetih godina, centar Trsta, a posebno štandovi na Trgu Ponte Roso, postaju meta kupcima iz Jugoslavije, koji svake subote i produženim vikendom na Dan Republike, 29. novembra, preplavljuju ulice automobilima, kesama i paketima najrazličitijih proizvoda – od prehrambenih i odevnih, preko tehničke robe i autodelova, do igračaka za decu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari