Na trećem radnom sastanku povodom „IPA prekogranične saradnje“ Srbije i Rumunije u Rešicama, delegacije dveju država dogovorile su intenziviranje aktivnosti po pitanju predloga projekata kako strateških, tako i svih ostalih sa kojima bi se konkurisalo na ovom prvom pozivu ovog „Programa“, a koji će biti objavljen 15. septembra. Tako će u naredne dve nedelje biti organizovan niz zajedničkih partnerskih forum sastanaka za sva četiri prioriteta definisana u ovom „Programu prekogranične saradnje“.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Prema rečima izvršne direktorke „Kancelarije za prekograničnu saradnju Temišvar“ Anke Lolesku, tema prvog sastanka biće promovisanje zapošljavanja i smanjenja nezaposlenosti, dok će druga tema biti zaštita životne sredine na sastanku u rumunskom Severinu. Treći prioritet sa temom održivog razvoja biće tema sastanka u Smederevu koji je zakazan za 7. septembar, a ponovni sastanak u Režicama, zakazan za 11. septembar, biće posvećen prioritetu četiri i oblasti turizma.

Branislav Bugarski, pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu istakao je na ovom sastanku da je nakon godinu dana priprema pred raspisivanje „Konkursa“ za ovaj „Program“ postignut značajan uspeh obe delegacije, jer su definisani strateški okviri sa zajedničkim interesima obe strane u unapređenju sistema zajedničkog upravljanja vodotocima koji spajaju Banat sa obe strane, kao i da se do kraja izgrade tri granična prelaza koja su u međuvremenu otvorena, kako bi bili opremljeni u skladu sa evropskim regulativama i standardima. Bugarski je podvukao da je upravljanje vodotocima Banata sa jedne i druge strane granice od severnog Banata preko srednjeg, do južnog Banata, sa težištem na saniranju reke „Begej“, čišćenja njenog korita, revitalizacije i oživljavanja turizma na ovoj reci, kao i nautičkog turizma, rečnog saobraćaja, a time i razvoj privrede i podizanja konkurentnosti ovog dela Banata važan strateški interes obe strane.

– Nakon tri sastanka napravljen je značajan iskorak napred, a od odabira partnerskih organizacija koji nam sada sledi zavisiće i raspodela finansijskih sredstava, što bi bilo najbolje da bude što ravnomernije moguće raspoređeno. Predlažem da sledeći sastanak bude tokom septembra u Požarevcu, ali da tada održimo sastanak i na dodatnom operativnom nivou kako bi bili još ekspeditivniji. U međuvremenu slede dodatni razgovori sa „Ministarstvima“ i nivoima nacionalnih vlasti kako bi obezbedili i zvaničnu neophodnu podršku za ove projekte – zaključio je resorni sekretar.

Na kraju sastanka, Anka Lolesku podsetila je da sada sledi faza sa velikim brojem pripremnih i operativnih aktivnosti i događaja kako bi se što pre pronašli partneri za predložene i one manje projekte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari