U svečanoj sali centralne zgrade Rektorata Univerziteta u Novom Sadu potpisan je ugovor u vezi sa uslovima finansiranja i načinom realizacije izgradnje Naučno-tehnološkog parka Univerziteta u Novom Sadu.


Potpisnici ovog ugovora su: Vladimir Pavlov, pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj, dr Aleksandar Belić, državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, prof. dr Aleksandar Simonović, direktor „JUP istraživanje i razvoj“ d.o.o, prof. dr Miroslav Vesković, rektor Univerziteta u Novom Sadu, i prof. dr Rade Doroslovački, dekan Fakulteta tehničkih nauka UNS.

Naučno-tehnološki park bi trebalo da postane međunarodno priznati regionalni centar za dinamičan razvoj i internacionalnu promociju inovativno-tehnoloških projekata i kompanija u prioritetnim oblastima od značaja za Fakultet tehničkih nauka, Univerzitet u Novom Sadu, Grad Novi Sad, Autonomnu Pokrajinu Vojvodinu i Republiku Srbiju.

Naučno-tehnološki park Univerziteta u Novom Sadu, prema projektu, biće ukupne površine 29.134,50 m². U ovom objektu je predviđen prostor za istraživačke laboratorije Fakulteta tehničkih nauka, biznis inkubator, naučnoistraživačke institucije od posebnog značaja za razvoj AP Vojvodine i visoko tehnološke kompanije, uglavnom iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija. Ukupna procenjena vrednost radova i usluga ove faze projekta iznosi 13,6 miliona evra.

Vladimir Pavlov, pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj, istakao je značaj ovog projekata, kao i težnju da ih bude što više, te podsetio na osnovni cilj, a to je da mladi ljudi naučnici ostanu ovde, istakavši da je to realno sa ovakvim projektima. Prema rečima resornog sekretara, univerzitetska saradnja kroz ovakve projekte doneće napredak Univerzitetu u Novom Sadu, ne samo u pogledu IT tehnologija i prehrambenih tehnologija, već i u pogledu ostalih novih tehnologija, na koje će se Vojvodina fokusirati u narednim godinama.

Dr Aleksandar Belić, državni sekretar u Ministarstvu prosvete, istakao je da su potpisivanjem ovog važnog dokumenta stvoreni svi uslovi za početak realizacije druge faze Naučno-tehnološkog parka Univerziteta u Novom Sadu, koji će omogućiti da se na Univerzitetu u Novom Sadu i na Fakultetu tehničkih nauka mnogo uspešnije obrazuju inženjeri, sprovodi naučnoistraživački rad i razvija preduzetništvo, a što treba da nas dovede do boljih rezultata kako na unutrašnjem planu tako i u okviru međunarodnih odnosa, podsetivši na Horizont 2020, u okviru kojeg je Univerzitet u Beogradu ostvario ogroman uspeh u ovoj godini, dok je Pokrajina imala zapažene uspehe, naročito na Fakultetu tehničkih nauka, u okviru projekta FP 7. Kako je dr Belić istakao, reč je o brojnim osvojenim projektima od kojih će velike koristi imati mala i srednja preduzeće u Pokrajini, ali i šire.

Prof. dr Miroslav Vesković, rektor Univerziteta u Novom Sadu, istakao je da politika Univerziteta u Novom Sadu mora da bude profilisanje u određenim temama, koje su značajne kako za pojedine fakultete tako i za Univerzitet kao celinu, celu pokrajinu i Republiku Srbiju, ali i mnogo šire obzirom na nastojanja da budemo deo evropskog i svetskog istraživačkog ali i privrednog, odnosno ekonomskog prostora. Zato je naglasio da inovacije moraju biti deo karakteristika našeg Univerziteta. On je naveo da izgradnja Naučno-tehnološkog parka u sastavu Univerziteta u Novom Sadu, pre svega onaj deo koji se odnosi na Fakultet tehničkih nauka i forsiranjem određenih prioriteta kao što su informacione komunikacione tehnologije i prehrambene tehnologije, bioekonomija, ali i sve ono što će se u nekim novim fazama razvoja pojaviti kao prioritet, treba da bude mesto gde će se takve stvari dešavati.

Prof. dr Rade Doroslovački, dekan Fakulteta tehničkih nauka, istakao je značaj saradnje nauke i privrede. Kako je naveo, ulaganje u izgradnju N-T parka predstavlja ogroman podsticaj za kreiranje novih izvora preduzetništva na Univerzitetu, koji imaju potencijal da stimulišu ekonomski razvoj regija i država, utiču na unapređenje ekonomije zasnovane na znanju, kao i na razvoj, transfer i komercijalizaciju tehnologije i povećanje stepena konkurentnosti zemlje.

Ukupno četiri projekta Univerziteta

Zakonom o budžetu za 2009. godinu Vlada Republike Srbije dala je suverenu garanciju za kredit Evropske investicione banke u vrednosti od 200 miliona evra za investiranje u naučnu infrastrukturu u Republici Srbiji kroz realizaciju projekta Istraživanje i razvoj u javnom sektoru. Među prvim projektima koji su označeni kao najznačajniji i koji će dobiti finansijsku podršku iz pomenutog kredita nalazila su se i četiri projekta Univerziteta u Novom Sadu. Reč je o izgradnji centralne zgrade Univerziteta u Novom Sadu, izgradnji naučno-tehnološkog parka I i II faza i izgradnji dodatne zgrade stanova za mlade istraživače Univerziteta u Novom Sadu. Prva dva pomenuta projekta, izgradnja centralne zgrade Univerziteta te prva faza izgradnje naučno-tehnološkog parka su završeni, a sada je potpisan ugovor za treći projekat, odnosno drugu fazu izgradnje naučno-tehnološkog parka. Potpisnici ugovora za ovaj projekat istakli su zajedničko uverenje da će se uskoro krenuti u realizaciju i poslednjeg projekta, izgradnju dodatne zgrade sa stanovima za mlade istraživače Univerziteta u Novom Sadu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari