U zrenjaninskoj Savremenoj galeriji otvorena je izložba umetničkih dela otkupljenih sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a otvaranju je prisustvovao ministar kulture Ivan Tasovac. Izložba pod nazivom „Nove akvizicije“ predstavlja radove devetoro umetnika koji su ušli u zbirku zahvaljujući konkursu Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije za finansiranje umetničkih dela iz oblasti vizuelnih umetnosti, kojim je Savremenoj galeriji Zrenjanin odobren u 2014. godini otkup umetničkih dela u iznosu od 1,4 miliona dinara.

– Podrška Ministarstva kulture koju je Savremena galerija Zrenjanin dobila, između ostalog, i kroz ovaj projekat je veoma značajna, jer je galerija došla do onih umetničkih dela koja pružaju mogućnost potpunijeg sagledavanja savremene srpske umetnosti kroz zbirku. Ovo nam je veoma bitno jer Savremena galerija Zrenjanin bar dva puta godišnje organizuje autorske, studijske, tematske, retrospektivne ili monografske izložbe iz svoje zbirke kojima prezentuje vredna umetnička dela koja čuva u svojoj kolekciji široj javnosti i stručnim licima, publikuje stručne kataloge sa reprodukcijama umetničkih dela u boji i bavi se edukativnim programima – objašnjava kustos izložbe Sunčica LambićFenjčev.

Savremenoj galeriji Zrenjanin je odobren otkup umetničkih dela autora Mirjane Bobe Stojadinović, Slobodanke Stupar, Selmana Trtovca, Nine Todorović, Predraga Terzića, Stevana Kojića, Jelene Jureše, Dragomira Ugrena i Svetlane Volic. Inače, konkurs Ministarstva kulture za finansiranje umetničkih dela iz oblasti vizuelnih umetnosti, nastalih u proteklih pet godina, raspisan je 2014. godine prvi put posle trinaest godina, kao instrument kulturne politike za podršku savremenim vizuelnim umetnicima, ustanovama kulture i organizacijama civilnog društva, kao i za osnaživanje sistemskog razvoja umetničkog tržišta i razvijanja vizuelne kulture.

– Zbirka Savremene galerije Zrenjanin poseduje dela koja je prikupila uglavnom kroz rad Umetničke kolonije Ečka, ređe se popunjavala poklonima umetnika, a otkupi umetničkih dela u poslednjih nekoliko godina su potpuno izostali – kaže Sunčica LambićFenjčev

Prema njenim rečima, u poslednjih trideset godina Umetnička kolonija Ečka deluje u dva saziva, „Susreti akvarelista“ i „Slika“, zbirka Savremene galerije Zrenjanin se bogatila umetničkim radovima nastalim uglavnom ili u tehnici akvarela ili u tehnici ulje ili akril na platnu.

Autorski i problemski sazivi



Tradicionalno okupljanje umetnika u sazivu „Slika“ transformisano je 2006. godine tako što je umetnicima omogućeno da se osim ulja/akrila na platnu bave različitim tehnikama savremenog vizuelnog stvaralaštva, a od 2010. godine se teži ka formiranju autorskih i problemski koncipiranih saziva čime je revitalizovan pedesetogodišnji organizam kolonije, a sama kolekcija Savremene galerije Zrenjanin počela je polako da se osavremenjuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari