U Novom Sadu održana je druga radionica IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska – Srbija 2014-2020.

Otvorio ju je pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski, a skupu su prisustvovali i predstavnici Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU iz Hrvatske i Kancelarije za evropske integracije Republike Srbije.

– Proces koji završavamo u toku 2014. godine je proces planiranja i time će biti zaokružen operativni program, koji smo sa kolegama iz Hrvatske gradili i pisali u proteklih godinu dana. Na kraju će, u okviru tog programa, biti određena četiri prioriteta za koja smatramo da su od interesa i sa jedne i sa druge strane granice – izjavio je Bugarski.

Prema njegovim rečima, ta četiri prioriteta praktično treba da doprinesu boljem suživotu sa obe strane i da se na taj način dobra iskustva prenose, tj. da se polako briše granica.

Kako je istakao pokrajinski sekretar, sastavni deo politike EU jeste da podržava brisanje razlika u regionima gde se dve države susreću.

– Zato postoji politika prekogranične saradnje i upravo ona treba da služi razvoju i da ljudi koji žive uz granicu od nje imaju korist. Mi smatramo da su na prvom mestu ekonomska pitanja, pitanja koja se tiču zapošljavanja, razvoja, ponude i turizma. U tom smislu su išli razgovori i diskusije sa hrvatskim kolegama i mi imamo zajedničke stavove po tom pitanju. Mislim da će to biti dobra polazna osnova za saradnju u narednih sedam godina – napomenuo je Bugarski. On je rekao da je Vojvodina poluostrvo u Evropskoj uniji, jer je sa sve tri strane okružena zemljama EU: Hrvatskom, Mađarskom i Rumunijom.

– Ovo nam u narednih sedam godina stavlja na raspolaganje otprilike 85 do 90 miliona evra, koji će se sliti samo u Vojvodinu na osnovu ta tri programa. To je ono što moramo da iskoristimo i zato aktivno učestvujemo u procesu definisanja ciljeva – zaključio je Bugarski.

Program dostupan na sajtovima

Predstavnici Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj su istakli da je program na raspolaganju, na sajtovima, svima koji žele da ga komentarišu i daju svoj doprinos, kako bi operativni program bio što bolji i prilagođen potrebama građana. Učesnici iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU su prikazali prezentaciju o procesu programiranja, nakon čega je održana i diskusija o programskom dokumentu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari