Tridesetak proizvođača suvomesnatih i mlečnih proizvoda iz Čajetine i Užica od 28. septembra do 2. oktobra ove godine posetiće italijansku regiju Friuli Venecija Đulija. Tokom studijskog boravka oni će se upoznati sa procesom brendiranja pršute „San Daniele“ i sira „Montasio“, koji su od lokalnih tradicionalnih proizvoda prerasli u veoma tražene svetske brendove.

Studijsku posetu je organizovala Regionalna razvojna agencija „Zlatibor“ iz Užica, u saradnji sa privrednim društvom „Zlatiborski Eko Agrar“ iz Čajetine, u okviru projekta SMARTINNO (Inteligentna mreža i održivi inovativni klaster radi uvećanja konkurentnost MSP u Jadranskoj regiji kroz jačanje istraživačko-razvojnih i inovativnih aktivnosti), a koji finansira EU. 

Proizvođači iz Užica i Čajetine imaće priliku da kroz upoznavanje sa primerima dobre prakse u EU nastave proces valorizacije i brendiranja tradicionalnih proizvoda užičkog kraja. Za njih će biti organizovani sastanci i radionice sa proizvođačima iz grada San Daniele, koji će im preneti svoja iskustva i probleme sa kojima su se suočavali u procesu zaštite proizvoda. To podrazumeva, kako ističu u RRA „Zlatibor“, i raspravu o problemima tretmana otpadnih voda i klaničnog otpada, što je veoma značajno i za naše proizvođače.

Tokom studijskog boravka biće pokrenuta i tema o tome kako da se iskoriste tradicionalni proizvodi za unapređenje turističke ponude, i kako da se povežu svi akteri na teritoriji u cilju ekonomskog razvoja užičkog regiona. Zbog toga će, osim proizvođača, na put u Italiju otići i predstavnici lokalnih samouprava Čajetine i Užica. Oni će se susresti sa predstavnicima regionalnih i lokalnih vlasti regije Friuli Venecija Đulija, što je značajno za buduću saradnju i uspostavljanje specijalnih ekonomskih i kulturnih veza Zlatiborskog okruga i italijanskih partnera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari