U holu Pokrajinske vlade otvorena je jedinstvena izložba pod nazivom „Hleb u Velikom ratu“, koja predstavlja dokumentarni foto istorijski zapis svedočanstava iz Prvog svetskog rata prikazan na 21 panou, a ujedno simbolično obeležava vek od njegovog početka.

Cilj autora izložbe Dimitrija Vujadinovića je prikaz značaja hleba kao hrane i kao riznice kolektivnog pamćenja i svedočanstva o etičkim i simboličkim vrednostima ljudi, njihovim usponima i padovima u najtežim egzistencijalnim ratnim uslovima. Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin otvorio je izložbu rečima da se u Vojvodini sa hlebom rađalo, živelo i umiralo, te da on predstavlja sam život stanovnika ove velike žitnice.

Domaćin izložbe je Pokrajinska vlada, Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, a organizatori su Fondacija „Balkankult“ i izdavačka kuća „Tiski cvet“ iz Novog Sada.

– Izložbom nastojimo da pokažemo ulogu srpskog vojnika u Velikom ratu kroz hleb. Izložene fotografije predstavljaju srpske vojnike u raznim ulogama, a uz njih je uvek hleb. Ne postoji lepši način da Vojvođani pokažu koliko cene epopeju srpske vojske, junaštvo srpske vojske i veliku pobedu srpske vojske, a ova izložba je jedan od njih. Vojvođani se sa hlebom rađaju, pored paorskih peći gde se pekla cipovka često su se rađala deca. Odrastali smo uz hleb, svi se sećaju onih trenutaka kada im je u igri parče hleba palo u prašinu na onaj deo gde je šećer ili mast. Ženilo se i udavalo uz hleb. Živelo se uz hleb. I umiralo – rekao je Vasin otvarajući izložbu.

Poseban deo izložbe posvećen je vojničkom hlebu – tainu, i raspodeli svežeg hleba vojnicima koji su uspeli da prežive i najteže uslove u bitkama, upravo zahvaljujući svom sledovanju. Tain su proizvodili pekari na specifičan način, za koje autor tvrdi da su umnogome pomogli vojnicima da prebrode glad, koristeći takav odnos namirnica da je proizvod duže čuvao svežinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari