Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić, urednica galerije „Bel Art“ Vesna Latinović i likovni kritičar – autor izložbe Sava Stepanov najavili su veliku izložbu u bečkom Kunstlerhausu pod nazivom „Slutnja, krv i nada“.


Povodom obeležavanja 100 godina od početka Prvog svetskog rata, izložba pod nazivom „Slutnja, krv i nada“ biće realizovana u saradnji galerije „Bel Art“ i bečkog Kunslterhausa, gde će od 13. novembra tekuće godine do 4. januara 2015. godine, na oko 2.000 kvadratnih metara izložbenog prostora, biti predstavljena izložba, koja obuhvata period od 1914. do 2014. godine i dela vojvođanskih umetnika nastala u proteklih stotinu godina. Izložba predstavlja jedinstvenu priliku da se publici predstavi kompleksan program vojvođanskog arta, čime će ujedno biti ostvarena i promocija Vojvodine i Srbije, kao jedinstvene multinacionalne i multikonfesionalne sredine u ovom delu Evrope.

Izložba je koncepcijski podeljena na tri segmenta, tako da prvi njen deo čini postavka „Milan Konjović na raskršćima srpske umetnosti“, u kojoj će uz Konjovićeve, uporedo biti prikazani i radovi drugih naših umetnika iz perioda od 1914. do 1990. godine.

Druga celina biće postavka pod nazivom „Fatalne devedesete“, a treću čini savremena umetnost i postavka „Posle 2000-e tranzicija u umetnosti – umetnost u tranziciji“.

Potpredsednik Pokrajinske vlade Slaviša Grujić je naglasio da je ovo jedan od najznačajnijih događaja u ovoj godini ostvaren uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje.

– U proteklih godinu dana trajali su pregovori između Kunstlerhausa, galerije „Bel Art“ i nas, koji su na kraju rezultirali ovom velikom izložbom, na kojoj će biti predstavljeni naši umetnici i njihova dela, tokom perioda 1914 – 2014. godina, što znači da ćemo na jednom mestu imati više od 100 umetničkih dela, koja će na poseban način prikazati našu kulturu i biti jedan vid promocije Vojvodine i Srbije. Naš sekretarijat je putem konkursa podržao one manifestacije koje imaju za cilj da predstave projekte, čiji je cilj promocija i predstavljanje naše kulture i našeg kulturnog nasleđa, ne samo na ovim prostorima već i šire. Radeći na tome, zajedno sa Ministarstvom za kulturu i informisanje Vlade Republike Srbije, kultura se podiže na jedan viši i prepoznatljiviji nivo. Primer takve saradnje imamo kroz podršku Beogradskom festivalu igre, koji je osim izvođenja savremenog plesa na beogradskim pozornicama doveo vrhunske igrače i u Pančevo, Vršac i Novi Sad, a što ćemo realizovati i sledeće godine. Imamo „Šekspir fest“ održan na proleće ove godine, koji za sledeću godinu namerava da neke od nastupa održi i na nekim drugim, novim pozornicama – kazao je je Grujić.

Ispred galerije „Bel Art“, urednica Vesna Latinović je precizirala da je izložba „Slutnja, krv i nada“ jedan kompleksan projekat, jer kroz pomenuta tri koncepta i umetničke radove treba predstaviti umetnost XX veka i više od 70 vizuelnih umetnika, gde će biti postavljeni i pojedini zahtevni i upečatljivi radovi, kao što je skulptura maršala Tita autora Zvonimira Santrača visoka 3,5 metara.

Umetnost između ratova

Prema rečima autora izložbe Save Stepanova, pregled umetnosti XX veka je, u stvari, pregled stvaralaštva između svih ratova koji su se dešavali na ovim prostorima, „jer se cela umetnost bazirala na nadi da rata neće biti, slutnji o katastrofama koje oni donose i krvi – simbolu stradanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari