Pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski prisustvovao je radionici u okviru javnih konsultacija o sadržaju Operativnog programa IPA II Programa prekogranične saradnje Mađarska – Srbija 2014-2020. koja je održana u Skupštini AP Vojvodine.


Cilj radionice bio je sticanje uvida u nacrt Operativnog programa kroz diskusiju i razmenu mišljenja i pogleda zainteresovanih strana, kako bi se finalizovao Program prekogranične saradnje IPA II Mađarska – Srbija 2014-2020.

Kako je ovom prilikom naveo pokrajinski sekretar Bugarski, programiranje je važan proces, jer se njime postavljaju ciljevi u sedmogodišnjem periodu po direktivama Evropske komisije i nadležnih direktorata. Pomenuti proces je počeo prošle godine, a procedure i prioriteti su definisani, posle čega je usledio pregovarački proces.

– Mi smo insistirali da se baziramo na komponenti istraživanja i razvoja, i da fokus bude na komponentu saradnje na naučnom nivou, kako bi kasnije iz toga proistekla korist za mala i srednja preduzeća – istakao je Bugarski.

Prema njegovim rečima, ova javna konsultacija trebalo bi da doprinese sticanju uvida u iskustva na terenu u odnosu na prošli program i očekivanja za ovaj program. Sa mađarskim partnerima je potrebno još definisati strateške projekte, jer je ovaj program po svom finansijskom obimu veći nego prethodni od 2007-2013, čime će se omogućiti da projekti budu kvalitetniji i sadržajniji.

– Do 22. septembra je potrebno uputiti program Direktoratu za regionalnu politiku u Brisel na odobrenje, što je važno, jer će se tada moći iskoristiti i sredstva za 2014. godinu, pa je realno očekivati da u prvom kvartalu 2015. godine već budu predati projekti za prvi poziv. Evaluacija će biti 2017. godine, gde će se uraditi revizija programa, kako bi se uradile korekcije – istakao je Branislav Bugarski.

Koordinatorka prekograničnog programa Mađarska – Srbija iz Kancelarije za evropske integracije Ivana Davidović rekla je da Kancelarija koordinira programiranjem svih prekograničnih i transnacionalnih programa u kojima Srbija učestvuje i kako je naglasila, „ovo je ključna faza pred predavanje operativnog programa Evropskoj komisiji, da bi korisnici videli da li su prioriteti i aktivnosti realne i da li odgovaraju potrebama“.

Dragiša Mijačić ispred konzorcijuma za izradu operativnog programa je predstavio četiri prioriteta operativnog programa i rekao da su to u okviru tematskog prioriteta dva zaštita životne sredine, klimatske promene i upravljanje rizicima, tematski prioritet tri koji je vezan za transport i infrastrukturu, prioritet četiri je fokusiran na turizam i kulturu i prioritet sedam koji se odnosi na istraživanje, razvoj i investicije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari