Kao i svake godine 23. juna, prijatelji i poštovaoci jugoslovenskog i brazilskog umetnika Mitra Subotića Sube (Novi Sad 23. jun 1961 – Sao Paolo, Brazil 2. novembar 1999) okupiće se danas u Novom Sadu da proslave njegov rođendan, a dva centralna događaja povezuje moto Gogi Džodžuašvili je gruzijski Suba. Mitar Subotić Suba jedan je od najčuvenijih alternativnih umetnika sa ovih prostora, a pravu slavu stekao je tek u Brazilu gde i danas, šesnaest godina od smrti njegova muzika živi, a Brazilci čuvaju uspomenu na Subu kao vrhunsku muzičku zvezdu.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Ovoga puta, programima će biti obeležen i izlazak ploče Rex Iluzivi – In The Moon Cage u izdanju nemačkog izdavača Offen Music. U ovom nikad u celosti objavljenom radu Suba je za svoja istraživanja u elektronskoj muzici kao polazište uzeo uspavanke i tradicionalne napeve jugoslovenskih naroda. Za rad je, a svojevremeno ga je priložio na trakama uz pisani elaborat, dobio nagradu UNESCO koja mu je omogućila da započne rad u Brazilu. Kako je rad dugo stajao u arhivi, konačno objavljivanje na vinilu predstavljalo je za izdavača pravi istraživački projekat čijem su uspehu pre svega doprineli volja i entuzijazam Subine majke i rad na sređivanju arhive koji je uložio Slobodan Misailović.

Izdavačku kuću Offen Music pokrenuo je još jedan muzički emigrant sa ovih prostora, Vladimir Ivković iz Diseldorfa, veliki poklonik Subine umetnosti. Poštovaoci Subinog dela nadaju se da je ova ploča samo početak otkrivanja kontinenta Suba.

Na početku druženja o Subi će govoriti direktor Zavoda za kulturu Vojvodine i Subin prijatelj Vladimir Kopicl, tadašnji muzički saradnik Radio Novog Sada, Dragan Gojković Goja koji je prvi promovisao Subinu muziku i izdavač Vladimir Ivković.

Rođendansko okupljanje i preslušavanje albuma In The Moon Cage održaće se večeras u 19 sati u holu Zavoda za kulturu Vojvodine, Vojvode Putnika 2. Posetioci će imati priliku i da kupe ploču kao i da vide neke manje poznate artefakte iz Subinog stvaralaštva.

Nakon toga, od 22 sata, u Kulturnom centru Utopija održaće se koncert Post Industial Boys. Iza ovog imena stoji Gruzijski umetnik Gogi DŽodžuašvili, vrlo blizak Subinoj estetici i biće to divan način da se nastavi proslava Subinog rođendana. Koncert Post Industrial Boys organizuje Zavod za kulturu Vojvodine kroz permanentni antifestivalski program 2K+ koji promoviše i želi da rasipa umetnički uticaj na savremenu klasičnu i savremenu elektronsku muziku. KC Utopija partner je u organizaciji i tehnički producent koncerta.

Projekat Post Industrial Boys jedan je od radova tbilisijskog elektronskog muzičara, pevača, tekstopisca, kompozitora Gogija Džodžuašvilija. Albume Post Industrial Boys i Post Industrial Boys – Trauma u Berlinu je objavio Tomas Brinkman (2004 i 2006), jedan od pionira eksperimentalnog pristupa u minimal tehno, dub i mikrohaus zvuku u Nemačkoj, u okviru svoje sada već legendarne izdavačke kuće Max Ernst.

Gogi na ovim albumima sarađuje sa sedam vokala, uglavnom ženskih, pevajući na engleskom i gruzijskom jeziku. Zvuk se može nazvati alternativnim popom, ali sa dubokim bas linijama i nepretencioznim fuzijama sa tekućim savremenim elektronskim pravcima, prožet melanholijom i izvanrednim tekstovima, otpevanim na ivici recitacije.

Ulaz na oba događaja je besplatan, kao poklon za Subin rođendan.

Tragično prekinuta uspešna muzička karijera

Mitar Subotić Suba rođen je 1961. u Novom Sadu. Diplomirao je na novosadskoj Akademiji umetnosti, na Odseku za kompoziciju i orkestraciju. Zanimanje za alternativnu muziku pokazao je još na fakultetu, a u Radio Beogradu je završio kurs elektronske muzike kod saksofoniste Pola Pinjona. Tada je uradio i svoje prve snimke, bazirane na sintisajzerima i elektronici. Uspešnu muzičku karijeru započeo je početkom osamdesetih godina pod pseudonimom Reks Iluzivi. Komponovao je muziku za desetak pozorišnih projekata u Novom Sadu i Subotici, muziku koja je često bila nagrađivana. Dobio je UNESCO nagradu za promociju kulture, a za samo nekoliko godina karijere „stekao je reputaciju izvrsnog autora nove muzike i producenta koji je kreirao zvuk najpoznatijih jugoslovenskih rok i pop grupa“.

Nakon više povremenih boravaka u Parizu i Brazilu, početkom devedesetih, seli se u brazilski grad Sao Paolo, gde nastavlja međunarodnu karijeru autora i producenta, radeći sa mnogim svetski priznatim muzičarima. Tragično je poginuo 2. novembra 1999. godine u Sao Paolu, spašavajući iz požara svoju muziku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari