U predivnom ambijentu vile „Stanković“ u Čortanovcima u sredu uveče je izvedbom predstave „Koštana“ Bore Stankovića subotičkog Narodnog pozorišta završen Novi tvrđava teatar.

Nakon predstave, Aleksandar Milosavljević, upravnik SNP-a (predsednik žirija), u ime žirija u kojem su bile i glumica Aleksandra Pleskonjić i novinarka Nataša Gvozdenović, saopštio je da je nagrada za najbolju mušku ulogu pripala zagrebačkom glumcu Zoranu Čubrilu za ulogu Brora Telemana u predstavi „Mirni dani u Miksing Partu“ Zagrebačkog kazališta mladih. Sve tri sledeće nagrade koje se dodeljuju na ovom festivalu „otišle su u ruke“ Narodnom pozorištu iz Subotice: „Koštana“ Bore Stankovića u njihovom izvođenju proglašena je za najbolju predstavu, nagradu za režiju dobio je Andraš Urban, a za najbolju glumicu je proglašena Emina Elor, koja je glumila Koštanu.

Vlada Vojvodine je rešila da vilu „Stanković“ kao pokrajinski rezidencijalni objekat stavi u funkciju kulture i umetnosti. Ovakav ambijent je veoma redak i daje potpuno novu dimenziju predstavama. Videli smo to i večeras, Urbanova predstava je ovde delovala potpuno eruptivno. Naravno, pošto je Andraš u pitanju, tako nešto smo i očekivali, ali u ovom ambijentu čini mi se da je i umetnički doživljaj mnogo jači, izjavio je za list Danas Bojan Pajtić, predsednik Vlade AP Vojvodine.

Prve utiske nakon predstave, o Koštani u ovom specifičnom ambijentu i o nagradama, zapitali smo i Andraša Urbana: „Čudesan je prostor, zaista, i vrlo mi je drago da smo predstavu ovde odigrali. S ‘Koštanom’ uvek imam jednu strepnju kako će publika da reaguje i to je prilično stresno za mene. Mislim da je ovde publika vrlo dobro prihvatila predstavu, a to što je ocenjena kao najbolja mi je izrazito drago jer ona nosi jednu određenu ideju odnosa prema svetu koji nas okružuje, prema domovini, a ta ideja ne mora svima da bude bliska.“

Novi tvrđava teatar otvoren je u subotu uveče u vili „Stanković“ u Čortanovcima, izvođenjem predstave Narodnog pozorišta iz Užica „Spletka i ljubav“ Fridriha Šilera, u režiji Nemanje Rankovića. Drugog dana festivala je izvedena predstava „Mirni dani u Miksing Partu“ Erlenda Lua u zaista briljantnoj režiji Borisa Liješevića, a glumačka ekipa Zagrebačkog kazališta mladih je vrhunski prenela priču o „nedostatku komunikacije“ u današnjem svetu, tako da i nagrada za najbolju mušku ulogu nije izostala.

Nažalost, predstava „Park“ po tekstu i u režiji Mihaija Malaimarea Teatra „Maska“ iz Bukurešta nije bila izvedena zbog kiše koja je pljuštala „kao iz kabla“ večeri kada je ona bila na repertoaru. Festival Novi tvrđava teatar organizuje se pod pokroviteljstvom Vlade AP Vojvodine, a Vida Ognjenović, predsednica, najavila je da je bukureštansko pozorište dobilo otvoren poziv za sledeću godinu da učestvuju na festivalu sa novom predstavom.

Ognjenović: Našli smo azil kod publike

Smatram da nam je festival zaista uspeo, zahvaljujući publici koja nas je u potpunosti podržala, večeras je bilo prepuno, sedelo se i okolo tribina, po zidovima vile. To je za jedan festival najvažnije. Mi smo, ispalo je tako, jedna vrsta Exita, pozorišnog, nekoliko dana pred veliki muzički festival. Mi smo im uvertira.

Ovo je naš otpor na ukidanje festivala u Smederevu. Mi se nismo dali, i Festival nije poslušao njihovo naređenje da se skloni. Taj politički pritisak, to drumsko razbojništvo da neko dođe i kaže „Vi od ponedeljka ne postojite jer imate dugova, a dugove imate jer vam mi nismo dali dotaciju…“, prevazišli smo. Mi smo azilantski festival, ali smo mi našli azil i što je najvažnije, našli smo ga kod publike.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari