Kada selo ima prosek od 36 godina, onda ima i ozbiljnu budućnost, i ova deca jesu razlog zbog kojeg smo toliko ulagali u Lug – istakao je predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić na otvaranju obnovljenog Doma kulture u mestu Lug, u opštini Beočin, koje je jedno od najmanjih mesta u pokrajini. Selo Lug na obroncima Fruške gore broji blizu 800 stanovnika, uglavnom slovačke nacionalne pripadnosti, čija je prosečna starost 36 godina, pa slovi i za najmlađe selo u Vojvodini.

Prvi čovek Pokrajinske vlade naveo je da do pre samo nekoliko godina ovo selo nije imalo put, ni fiksnu telefoniju, kao ni Dom kulture i najavio da će do kraja naredne godine biti završena druga faza izgradnje kanalizacije.

– Reč je o izuzetno modernom domu kulture koji sada raspolaže i prostorom za kulturna dešavanja i prostorijama za rad Mesne zajednice i matičara, uopšte za društveni život u Lugu. Mi odavde danas šaljemo poruku da nećemo dozvoliti da nas u Vojvodini bilo ko svađa u zavisnosti od toga kojim jezikom govori i kojoj nacionalnosti pripada. Devedesetih godina, kada su bili ratovi na području Jugoslavije, u Vojvodini smo uspeli da očuvamo mirno okruženje između različitih zajednica i poručujemo da nas neće niko posvađati, nećemo to dozvoliti. I dalje ćemo negovati identitet različitih naroda koji žive na ovom prostoru. A ova deca, koja su nam danas priredila divnu proslavu, razlog su zbog kojeg to činimo – kazao je Pajtić nakon obilaska obnovljenog Doma kulture.

On je posebno naglasio da je u Lug ulagano pre svega zbog budućih generacija i njihove srećne budućnost u Pokrajini. Prema njegovim rečima, u obnovu ovog značajnog objekta uloženo je 30 miliona dinara preko Fonda za kapitalna ulaganja AP Vojvodine.

– Reč je o impozantnom prostoru koji poseduje 640 kvadratnih metara, koji će obezbediti ovom najmlađem mestu u Vojvodini da neguje odgovarajuće kulturne sadržaje i organizuje kulturni život jednak onom koji imaju mladi ljudi u gradovima – rekao je Pajtić.

Predsednik Pokrajinske vlade je istakao da su razlog ulaganja u Lug i njegovi izuzetno vredni meštani, koji se iznad svega trude da sačuvaju svoj kulturni identitet u okrilju Fruške gore.

Potpredsednica Skupštine AP Vojvodine Ana Tomanova Makanova podvukla je da dan obnavljanja Doma kulture nije samo praznik Lužana, već praznik svih Slovaka koji žive u Vojvodini i Srbiji.

– U ova teška vremena krize, kada retko ko otvara nove ustanove kulture, mi možemo reći da smo uspeli. Uspeli smo jer je postojala dobra volja i zajednička orijentacija i cilj Mesne zajednice, Opštine, Pokrajinske vlade i, naravno, Nacionalnog saveta, kada smo rešili da pomažemo svima u svim sredinama bez obzira na broj stanovnika i veličinu sredine. Ovo je još jedan znak da nisu prioritet samo velike sredine, već i male, jer je očuvanje jezika, kulture i obrazovanja izuzetno značajno. Bez toga ne bismo mogli da govorimo o našem jezičkom i kulturnom identitetu, a ovo je prvi korak u stvaranju uslova za dalji rad i život svih Slovaka ovde. A kada ovde žive, to znači njihovo uključivanje i integraciju u širi društveno-kulturni život, što nam je i cilj, jer mi smo građani Vojvodine, a bez Slovaka ova Vojvodina bi bila siromašnija, jer to je nešto što je naša vizit-karta – rekla je Ana Tomanova Makanova ističući da je reč o posebnom i izuzetnom projektu za sve u Pokrajini.

Kristijan Urban, predsednik Mesne zajednice Lug, zahvalio se pokrajinskoj administraciji na razumevanju i pomoći, koja će, prema njegovim rečima, u Lugu značiti bolji i srećniji život. Naveo je brojne projekte od vitalnog značaja koji su realizovani zahvaljujući podršci Pokrajinske vlade i Fonda za kapitalna ulaganja. Prema njegovim rečima ovaj događaj će u istoriju sela biti upisan zlatnim slovima.

Predsednik Opštine Beočin Bogdan Cvejić istakao je da realizacija ovog projekta podrazumeva potpuno nove uslove za korisnike Doma kulture u naselju Lug, a koji će biti na raspolaganju i ostalim stanovnicima u Opštini Beočin. Lužani dobijaju veliku mogućnost da sada obogate i unaprede svoj društveni i kulturni život.

„Očuvanje zajednice Slovaka je veliki uspeh“

Predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić napomenuo je da je slovačka zajednica jedna od najstarijih u Vojvodini i najveća manjinska slovačka zajednica van Slovačke i istakao bitnost njenog očuvanja.

– Ponosni smo jer smo zajednički uspeli da sačuvamo identitet slovačkog naroda u našoj pokrajini. To je veliki uspeh Pokrajinske vlade, jer kultura i civilizovanost većinskog naroda meri se time da li je omogućio narodima koji sa njim žive da neguju svoju posebnost – kazao je Pajtić i poručio Lužanima da čuvaju svoj slovački identitet i neguju svoje nacionalno biće i interese u obrazovanju i kulturi, korišćenju službenog jezika i informisanju, a preko mehanizama koji su im kroz nacionalne savete omogućeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari