Pomoćnik pokrajinskog sekretara za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice Janoš Oros, na otvaranju seminara za nastavnike romskog jezika, između ostalog, rekao je da od početka 1998. godine, kada se romski jezik fakultativno predavao samo u tri škole u Vojvodini (Deronje, Srbobran i Tovariševo), danas, u 2014/2015. školskoj godini, ovaj jezik se uči u 42 škole u Pokrajini.

Oros je izrazio zadovoljstvo i zbog kvalitetnog nastavnog programa, požrtvovanja nastavnika i konstatovao da se zbog takvog pozitivnog pristupa i broj dece udvostručio u odnosu na prošlu školsku godinu, kada je romski jezik učilo oko 500 dece. Ove godine taj broj je dostigao 1.002. „To je izuzetno važno zbog edukacije i očuvanja romskog jezika“, rekao je pomoćnik pokrajinskog sekretara. Nastavnike – učesnike seminara, u ime Saveta za integraciju Roma AP Vojvodine i kao predsednik Matice romske pozdravio je i Petar Novica Nikolić.

Na seminaru je prisustvovalo 27 nastavnika romskog jezika, a za njih su ovom prilikom obuku održali prof. dr Svenka Savić i mr Marija Aleksandrović.

Seminar je organizovan zbog usavršavanje nastavnika romskog jezika u osnovnim školama, sa ciljem sticanja znanja o predavanju romskog jezika i kulture i metodike nastave. Pored ostalog, seminar je organizovan i zbog nedostatka raznih obuka, koja se pre svega odnose na nove nastavnike, a i izrade jedinstvenih operativnih planova i programa za nastavu romskog jezika za sve razrede osnovne škole.

Na seminaru su prezentovani rezultati učenika koji pohađaju izborni predmet „Romski jezik sa elementima nacionalne kulture Roma“, koji organizuje Matica romska.

Ovaj seminar je organizovalo udruženje žena „Romena“, a finansijski je podržan od strane Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, upravu i nacionalne manjine i Saveta za integraciju Roma AP Vojvodine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari